Végre csökkenhet az áfa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egyelőre nem született politikai döntés az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentéséről, az ügyben tárcaközi egyeztető tárgyalások és termékszintű hatásvizsgálatok zajlanak - írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét idézve írják, hogy még nincs politikai döntés az ügyben, szemben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács múlt heti tájékoztatásával.

A gazdasági tárca tájékoztatása szerint az esetleges intézkedés hatásai "rendkívül összetettek és szerteágazók" ezért szükséges az alapos vizsgálat. A tárca emlékeztet arra, hogy a kormány megtárgyalta a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentését e témában, és további "termékszintű elemzéseket" kért.

A lap megemlíti azt is, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet napokban közzé tett vitaanyaga szerint indokolt az áfa-rendszer felülvizsgálata. A kutatók egy 12 százalékos mérséklést látnának "reális alternatívának". Ebben az esetben becslésük szerint az élelmiszerek utáni 633,5 milliárd forintnyi áfából 165 milliárd esne ki, de a büdzsé vesztesége csak 95,6 milliárd forint lenne a javuló adóbefizetési hajlandóság miatt. A veszteséget pedig mintegy 50 milliárd forintra mérsékelné, ha az áfacsökkentés egybe esne a mezőgazdasági adórendszer korszerűsítésével.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mély szakadéba zuhant a vendéglátás májusban, vajon kimászik-e »