Végre csökkentek az élelmiszerek árai

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elmúlt hónapot tekintve visszafogott csökkenés figyelhető meg a legfontosabb mezőgazdasági termények árszintjében, megállítva ezzel egy öt hónapja elindult emelkedő tendenciát. A gabonaféléket és a növényi olajokat alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacon, így hiába a tejtermékek, húsfélék és a cukor stabil ára, a FAO havi élelmiszerár-indexe (161,9) közel 1 százalékkal zárt alacsonyabban júniushoz képest.

A rizs drágább lett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

A szemes termények 5,6 százalékos esése dominált az elmúlt hónapban. Az árak ilyen irányú változása az Egyesült Államok, a világ legjelentősebb kukorica előállító és exportáló országa, fontosabb kukoricatermelő régióinak kedvező időjárása miatt következett be. A Fekete-tenger környékén bőségesen áll rendelkezésre búza, így annak is kedvezőbb lett az ára. Ezzel szemben a basmati és hosszú szemű rizskészletek fogyatkozásával a rizs valamelyest drágult.

Főleg a vaj drágult

Május óta tart a lefelé menő trend a növényi olajok esetében. A mostani 2,8 százalékos csökkenés mögött a pálmaolaj valószínűsíthető, melynek ára öthónapos mélypontra süllyedt: Dél-Ázsiában jól áll a termés, de közben a globális kereslet inkább nyomott. A szója-, napraforgó- és repceolaj ára is mérséklődött a várhatóan bőséges készletek miatt.

Ezzel szemben az alapvető élelmiszer alapanyagok további csoportjai nemzetközi szinten drágultak. A tejtermékeken belül (+3,2%) főleg a vaj, ami azonban az előző évekhez képest még így is alacsony szinten van.

A húsfélék árszintje stabil (+1,3%) az Európai Unióban tapasztalható vágósertés-hiány és a csendes-óceáni térség alacsonyabb birka- és marhahús kibocsátása miatt. A nemzetközi kereslet a hús iránt továbbra is erős, kiemelten például Kínában vagy más ázsiai országokban.

Júliusban felértékelődött a brazil valuta az amerikai dollárral szemben, részben emiatt is emelkedett a FAO által regisztrált cukorár (2,2%).

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A hivatal szerint egy helyben topogott a mezőgazdaság kibocsátása »