100 százalék felett a brit államadóssági ráta

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csaknem hat évtizede először 100 százalék fölé emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló, rendkívüli mértékben megnövekedett állampapír-kibocsátások miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint május végén a nettó államadósság-ráta a GDP-érték 100,9 százaléka volt. Az ONS hangsúlyozza, hogy az 1963 márciusában véget ért pénzügyi év óta most először lépték át a hazai össztermék értékét a szuverén adósságkötelezettségek Nagy-Britanniában. A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a múlt hónap végén 1950,1 milliárd font (747 ezer milliárd forint) volt a brit államadósság nettó értéke, 173,2 milliárd fonttal magasabb a tavaly májusi szintnél.

Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta egy év alatt 20,5 százalékponttal emelkedett. Az ONS kiemeli, hogy a hazai össztermék százalékos arányában mérve ez volt az eddigi legnagyobb éves összevetésű adósságráta-emelkedés azóta, hogy a havi államadósság-adatok rendszeres közlése 1993 márciusában elkezdődött. A brit államháztartás nettó finanszírozási igénye májusban 62,7 milliárd font volt, 46,1 milliárd fonttal több, mint tavaly májusban.

Az áprilisban kezdődött idei pénzügyi év eddigi első két teljes hónapjában a brit kormány finanszírozási igénye 126,2 milliárd font volt, 119,4 milliárd fonttal több, mint a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában. A mindenkori április-májusi időszakokra számítva ez is rekord azóta, hogy a havi államháztartás-finanszírozási adatok összesítését a statisztikai hivatal 1984-ben megkezdte.

Az idei április-májusi államháztartási finanszírozási szükségletből a kormány 103,7 milliárd fontot hitelből fedezett; ez 87 milliárd fonttal magasabb államháztartási hiteligény a tavalyi azonos két hónap hitelfinanszírozási szükségleténél, és szintén rekord - áll az ONS pénteki ismertetésében. A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvány példátlan hatást gyakorol a brit közfinanszírozásra, különös tekintettel a brit kormány költségvetési forrásokból fedezett gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedéseire.

Az egyik legnagyobb horderejű ilyen program alapján a brit kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket. Az októberig szóló kötelezettségvállalás havi 2500 font (958 ezer forint) munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél. Jelenleg a brit kormány 8,9 millió magánszektorbeli alkalmazott fizetését folyósítja; ez a brit üzleti szektor alkalmazotti állományának 25 százaléka.

A brit statisztikai hivatal pénteki előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a 2020-2021-es pénzügyi évben a brit államháztartás teljes hiteligénye elérheti a 298,4 milliárd fontot. Ez hozzávetőleg az ötszöröse lenne a márciusban zárult 2019-2020-as teljes pénzügyi év hiteligényének, és jóval 10 százalék feletti GDP-arányos brit államháztartási hiánynak felelne meg.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Soha nem látott mértékben csökkent a brit GDP »