A hackertámadás nagy galibát okozott

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Még mindig fennakadások vannak a Norsk Hydro norvég alumíniumipari vállalat működésében azóta, hogy hétfő este hackertámadás érte.

A világ egyik legnagyobb alumíniumipari vállalata szerdán közölte, hogy sikerült előrelépést elérni működésének helyreállításában, de a termelés még nem állt vissza a rendes kerékvágásba. A kiberbiztonságért felelő norvég állami hivatal (NSM) közlése szerint a Norsk Hydro elleni támadásban a LockerGoga zsarólóprogramot használták.

A zsarolóprogramok készítői valamilyen fenyegetéssel próbálnak pénzt kicsikarni a megtámadott felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszik a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg tőlük az a kód, amely visszaállítja az eredeti állapotot.

Eivind Kallevik, a norvég vállalat pénzügyi igazgatója közölte: nem fizettek váltságdíjat a támadóknak. A cég pedig egyelőre nem látta annak jelét, hogy megrendeléseket veszített el. A hétfői kibertámadás után a cégnek le kellett állítania több olyan üzemét, amelyek alumíniumöntvényeket alakítanak át komponensekké autógyártóknak, építőipari cégeknek és más iparágaknak, míg norvégiai kohói nagy részét kézi üzemmóddal működtette.

A Norsk Hydro még nem tudja megmondani, hogy mikor tud visszaállni a normális üzemmódba, és még korai megállapítani, hogy mekkora kárt okozott a hackertámadás a cég pénzügyeiben és működésében. Mindazonáltal a vállalatnak sikerült azonosítani a probléma gyökerét, és jelenleg az informatikai rendszerének újraindításán dolgozik.

A Norsk Hydro több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon. Székesfehérvári gyára, a Hydro Extrusion Hungary Kft. hat alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 220 megmunkáló géppel és egyedülálló "one-stop-shop" koncepciójával Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. Számos ipari szegmens ügyfeleinek szállít, emellett fontos szerepet tölt be autóipari beszállítóként is.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Komoly forrásbevonási lehetőség előtt a hazai vállalatok »