A hollandok úgy érzik háttérbe szorultak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A holland kormány szerdán közölte, mindaddig növelni fogja részesedését az Air France-KLM légitársaságban, míg az nem éri el a francia kormány üzletrészét, mert úgy látja, hogy a társaságban vészesen csökken a holland befolyás.

Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter közölte, hogy a holland állam 680 millió euróért már 12,7 százalékos részvénypakettet szerzett a vállalatban, és mintegy 14 százalékra akarja emelni részesedését. A francia kormánynak 14,29 százaléka van a 2004-ben alakult közös légitársaságban.

A holland akció egy lépés a holland érdekek megfelelő védelme irányában. "Most már nekünk is van székünk az asztalnál" - mondta Hoekstra. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem befektetésről van szó, hanem munkahelyek, a holland gazdaság és Európa harmadik legnagyobb repülőtere, a Schiphol védelméről. Az utóbbi években a holland érdekek több fontos döntésben nem szerepeltek kellő súllyal, és a jelenlegi felállásban ez így is maradna - írta a miniszter a holland parlamenthez intézett levelében.

Bruno le Maire francia gazdasági miniszter újságíróknak elmondta, hogy társaság igazgatóságát nem tájékoztatták a holland tervekről. A vállalat szempontjából lényegbevágó fontosságú, hogy állami beavatkozás nélkül irányítsák - mondta.

Tervek vannak a két vállalat flottájának és útvonalhálózatának további összehangolására, és egyes értesülések szerint az Air France teljes mértékben integrálni akarja a két vállalatot. Az Air France működési eredménye tavaly 266 millió euró volt, míg a KLM 1,07 milliárdos nyereséget mutatott fel.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Budapest tizenöt éve repül a Wizz Airrel »