Az Alstom növekvő profittal zárta pénzügyi évét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedő bevételek mellett növelte nyereségét az Alstom francia gépipari konszern a március végén zárult 2018/19-es pénzügyi évben.

Az Alstom kiigazítással számolt kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 570 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 397 millió euróról. Az adózott eredménye pedig 365 millió euróról 681 millió euróra nőtt. A francia cég eladásai a pénzügyi évben 7,34 milliárd euróról 8,07 milliárd euróra emelkedtek.

Az Alstom a március végével zárult egy évben 12,1 milliárd euró új megrendeléshez jutott, jelentősen túlszárnyalva az egy évvel korábbi 7,18 milliárd eurót. A teljesítésre váró megrendelések állományának értéke az egy évvel korábbi 35,23 milliárd euróról 40,48 milliárd euróra nőtt. A részvényesek július 10-re összehívott közgyűlésén a menedzsment részvényenként 5,50 euró osztalék kifizetésére tesz javaslatot.

Tavaly mindössze 35 eurócentre rúgott az osztalék értéke. Az Európai Bizottság februárban megvétózta a német Siemens AG és az Alstom SA vasúti üzletágainak egyesülését, mondván, hogy az ellentétes lenne az uniós belső piaci versenyszabályokkal. A cégek még 2017-ben állapodtak meg a fúzióról. A német és a francia kormány által is támogatott fúzió célja az lett volna, hogy az Airbus mintájára létrejöjjön egy, a globális piacon Kínával versenyezni képes nagy páneurópai vasúti társulás.

Az Alstom Magyarországon az Alstom Hungária Zrt. révén van jelen. A vártnál jobb eredményeket tartalmazó gyorsjelentésnek köszönhetően az Alstom-részvények 1,06 százalékos pluszban nyitottak a párizsi tőzsdén, kora délután 2,77 százalékos nyereségben, 39,72 eurón állt az árfolyam. Az egy évvel korábbihoz képest a hétfői záróérték 1,36 százalékkal volt magasabb.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Soha nem látott profit az Amazonnál »