Az EU-nak tett vállalások miatt is került hátrányba az MKB

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az MKB első fél éves adózás utáni nyereségének komoly visszaesése egyrészt a magas bázisnak tulajdonítható, másrészt arra a bank korábbi konszolidációjával összefüggésben az EU-nak tett vállalások, az MKB mérlegére vonatkozó korlátozások is hatottak - mondta Fenyvesi Csaba Gábor, az MKB Bank pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettese a banki beszámolót követő konferencia-beszélgetésen, csütörtökön.

Az MKB-t idén június 17-én vezették be a BÉT-re, a tőzsdei bevezetés óta a bank csütörtökön először tett közzé negyedéves tőzsdei beszámolót. A BÉT honlapján publikált beszámoló alapján az MKB-csoport korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye 11,9 milliárd forint volt az idei első fél évben, 53,5 százalékkal kisebb az egy ével korábbinál. A nyereség visszaesését a bankcsoport azzal indokolta, hogy 2019. első fél évében jelentős átrendeződés történt az adózott eredmény terhére és a teljes átfogó jövedelem javára - az értékpapír- és IRS (kamatcsere)-eszközök eredményre gyakorolt hatása miatt az IFRS-előírásokkal összhangban.

Míg 2018 első fél évét emelkedő hozamkörnyezet jellemezte, addig idén az első fél évben már a csökkenő hozamtrend hatott a nyereségre - közölte a bank. A vezérigazgató-helyettes a konferencia-beszélgetésen elmondta: 2018 első féléve az idősorba nem illeszkedő teljesítményt mutatott a devizaárfolyam- és hozam-volatilitás miatt, ami "jelentős torzulást" eredményezett, ez az adózás utáni nyereség megugrásához, ugyanakkor az egyéb átfogó eredmény csökkenéséhez vezetett.

Fenyvesi Csaba Gábor elmondta, hogy az MKB mérlegére vonatkozó korlátozások miatt a bank hátrányos helyzetbe került versenytársaihoz képest. Hozzátette, hogy ugyanakkor az MKB-nak sikerült csökkentenie költségeinek mérlegfőösszegéhez viszonyított arányát, növelnie tőke-megfelelési mutatóját és javítania portfóliója minőségét. Az MKB költség/mérlegfőösszeg aránya az első fél évben 1,95 százalékot ért el, tőkemegfelelési mutatója pedig 19,3 százalék volt. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, hogy az MKB privátbanki eszközeinek összege az első fél évben elérte a 605,7 milliárd forintot, ezzel piaci részesedése 11,7 százalékot mutatott.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent a Burberry luxus ruházati cég forgalma »