Az export visszaesésétől tartanak az osztrákok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet becslése szerint 12-22 százalékkal eshet vissza az idén az ország exportja a koronavírus-járvány miatt lassuló nemzetközi kereskedelmi forgalom miatt. A visszaesés mértéke a legkedvezőtlenebb esetben akár 28 százalékos is lehet és piacvesztéshez is vezethet az intézet szakemberei szerint.

A Wifo (Wirtschaftsforschungsinstitut) a 2008/2009-es pénzügyi válság tapasztalatai alapján állította fel modelljét abból kiindulva, hogy a mostani járvány sokkal nagyobb, két-háromszoros mértében érinti a nemzetközi áruforgalmat mint amennyire visszaveti az általános gazdasági teljesítményt. A Wifo feltételezése szerint "kedvező" esetben 9-15 százalékkal, kedvezőtlen esetben pedig 15-30 százalékkal eshet vissza az idén a világkereskedelmi áruforgalom. A vezető nemzetközi szervezetek becslései szerint a világgazdasági visszaesés az idén legalább 3 százalék lesz, de rossz esetben akár 9 százalék is lehet.

A világkereskedelmi forgalom már a pénzügyi válság után sem zökkent vissza a normális kerékvágásba, ráadásul a 2019-ben világszerte megerősödő protekcionista tendencia is mély nyomot hagyott rajta - állapítja meg a Wifo pénteken publikált elemzése. A mostani koronavírus-válság abban tér el leginkább a pénzügyi válságtól, hogy a keresletcsökkenés mellett egy erőteljes kínálati sokk is bekövetkezett. "A járványügyi korlátozások leállították a belföldi termelést és blokkolták a nemzetközi beszállítói láncok működését" - mutat rá a dokumentum.

A határok lezárása emellett az unión belül is lefékezte az áruforgalmat és ellátási fennakadásokhoz vezetett. "Megjelentek a szállítási költségek emelkedésének az első jelei, valamint protekcionista intézkedések léptek életbe, elsősorban gyógyszeripari alapanyagok és élelmiszerek kivitelének korlátozásával." A Wifo szerint abban az esetben, ha a második negyedévtől már megindul a gazdasági fellendülés minden érintett országban, elmarad a második fertőzési hullám, és a második negyedévben mindenhol megindul a korlátozások feloldása, akkor a világgazdasági teljesítménycsökkenés 3,3 százalékos lehet, az euróövezeté 6,1 százalékos, a világkereskedelmi áruforgalom pedig 9 százalékkal csökken.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a világkereskedelmi forgalom 11 százalékkal csökken az idén, az euróövezet bruttó hazai terméke pedig 8 százalékkal. Az Oxford Economics még borúsabban látja a jövőt: a világgazdasági teljesítmény 9 százalékkal csökken az idén, az euróövezeti pedig 12,4 százalékkal. Az világkereskedelmi forgalom az idén az Oxford Economics és a Kereskedlemi Világszervezet (WTO) szerint is akár 30 százalékkal is csökkenhet az idén.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent az OECD államok GDP-je »