Első helyen a tőzsdén a Gazprom

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Gazprom orosz gázipari holding piaci tőkeértéke először lépte át a 6 ezer milliárd rubelt (1 rubel=4,50 forint) a moszkvai értéktőzsde csütörtöki kereskedésében elért árfolyama alapján.

A piaci tőkeértéke alapján ezzel a Gazprom áll az első helyen a tőzsdén szereplő cégek közül. A dobogó második helyén a Magyarországon is jelen levő Sberbank áll 5440 milliárd rubellel, a harmadik pedig a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty 4440 milliárd rubellel. Május 23-án lépte át a Gazprom piaci tőkeértéke először az 5 ezer milliárd rubelt, ami akkor a második helyre volt elég a Sberbank után.

Csütörtök délután a moszkvai értéktőzsdén a Gazprom árfolyama 1,14 százalék drágulással, 254,47 rubelen állt, május 23-án, amikor elérte az 5 ezer milliárd rubeles piaci tőkeértéket, 210,9 rubelen jegyezték. Május 16-án a Gazprom igazgatótanácsa 16,61 rubel osztalék kifizetésére tett javaslatot, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. A vállalatvezetés előzőleg kisebb, részvényenként 10,43 rubel osztalékot javasolt, összesen 246,9 milliárd rubel osztalékkifizetéssel.

Az eredetihez képest megemelt osztalékjavaslat azt jelenti, hogy a részvényeseknek 393,2 milliárd rubelt fizetnek ki. Az új osztalékösszegre tett javaslat óta gyakorlatilag töretlen a Gazprom árfolyamnövekedése a moszkvai értéktőzsdén. A 2017. évi eredmény alapján tavaly fizetett részvényenkénti osztalék 8,04 rubel volt, a részvényesek 190,36 milliárd rubelt kaptak. Az orosz állam összesen 50,23 százaléknyi Gazprom-részesedéssel rendelkezik. Az állami vagyonkezelőnek közvetlenül 38,37 százaléknyi tulajdonhányada van, ezen felül két orosz állami cég is résztulajdonos a gázipari vállalatban. A Rosznyeftyegaz 10,97 százalék, a Roszgazifikacija pedig 0,89 százalék tulajdonhányaddal rendelkezik a Gazpromban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés