Felborítja a járvány a mobil-kereskedelmet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kínában közel harmadával estek a mobiltelefonok kiszállítások januárban, részben a koronavírus miatti keresletcsökkenés miatt.

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium tudományos központja, az informatikai és kommunikációs kutatóintézet (CAICT) adatai szerint a gyártók 20,4 millió mobiltelefont szállítottak ki januárban, ami 36,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 32,1 milliónál. Eközben az eladások 11,4 százalékkal estek tavaly januárral összevetve. Az IDC és a Canalys ágazati piackutató cégek egyaránt azzal számolnak, hogy a koronavírus miatt a kiszállított mobiltelefonok száma akár 40 százalékkal is esett az idei első negyedévben.

A CAICT adatai szerint tavaly a gyártók 389 millió készüléket szállítottak ki, ami 6,2 százalék visszaesés a megelőző évhez képest, amiben szerepet játszott a gazdaság növekedésének a lassulása. A tavaly kiszállított mobiltelefonok döntő része, 359 millió készülék 4G-s, 13,77 millió pedig 5G-s volt. A CAICT kimutatása szerint a tavaly Kínában kiszállított mobilkészülékek 90,7 százaléka kínai márkájú volt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A gazdaság korona-mátrixa (a DOLOG) »