Felborulhat a globális beszállítói lánc

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Érzékenyen érintheti a kínai Huawei Technologies mobil távközlési berendezés gyártót, de a globális beszállítói lánc felborításával kétélű fegyvernek bizonyulhat az amerikai távközlési hálózatok védelmére kiadott elnöki rendelet.

Donald Trump amerikai elnök szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A rendelet széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Felhatalmazza egyúttal a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. Az elnöki rendelet konkrét céget vagy technológiát nem tartalmaz, de Washingtonban már jelezték, hogy a Huawei mintegy hetven érdekeltségével együtt felkerülhet a"feketelistára". A kínai ZTE vállalattal szemben egy korábban hozott hasonló intézkedés kis híján csődbe sodorta a céget.

A kínai Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója. Évente mintegy 70 milliárd dollárt fordít alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárol amerikai cégektől alkatrészeket - olyan nagy cégektől, mint a Qualcomm, az Intel Corp vagy a Micron Technology Inc -, amelyet a szankciók esetén elveszítenének. Másrészről az amerikai vállalatok maguk is - mint például az Apple - ellenlépésekkel kellene hogy számoljanak legnagyobb piacukon, Kínában.

A Huawei elleni amerikai intézkedések számos ázsiai és európai beszállító céget is hátrányosan érintenének, ha a kínai vállalat termelése visszafogására kényszerülne. Az amerikai bejelentésre például a Huawei nagyobb beszállítóinak részvényárfolyama nagyot esett szerte Ázsiában. A Samsung árfolyama két és fél, az SK Hynix árfolyama három és fél százalékkal, a kínai Luxshare Precision Industry árfolyama hat százalékkal esett. A beszállítók mellett szorult helyzetbe kerülhetnek az 5G mobil hálózati projektek kivitelezési hajrájában a Huawei berendezéseire építő mobil szolgáltatók is. A szöuli NH Investment & Securities szakértője Doh Hyun-woo a Reuters hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államok szövetségesei Washington haragjától tartva kénytelenek lesznek elállni a Huawei berendezéseinek a beszerzésétől.

"Ha a Huawei az amerikai alkatrészek hiányában nem fog tudni például hálózati szervereket gyártani, akkor a másoktól beszerzett alkatrészekre sem lesz szüksége" - mutatott rá a Reuters hírügynökségnek a Huawei számára integrált áramköröket szállító egyik vállalat szakembere. "Az okostelefonokkal nem így van, mert azokhoz túlnyomórészt saját maguk gyártják az áramköröket, de a hálózati szerverekkel és berendezésekkel más a helyzet" - mondta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A világ TOP 50 cége közé került Huawei »