Franciaország túlzottan Kína ellátására van utalva

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ellátási láncaik mélyreható felülvizsgálatára szólította fel a francia feldolgozóipari vállalatokat Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, mondván, hogy az új koronavírus által okozott járvány világosan megmutatta a kínai beszállítóktól való túlzott függőséget.

Bruno Le Maire pénteken találkozott nagyvállalati vezetőkkel, hogy áttekintsék a Kínában kirobbant és a világ számos országára átterjedt járvány hatásait. A miniszter utasítást adott vizsgálat lefolytatására, hogy meghatározzák, mely francia iparágaknak kell "gazdasági és stratégiai függetlenségüket" helyreállítani. "Ez a járvány megmutatta, hogy az ellátási problémák stratégiai problémákat teremtettek bizonyos iparágakban" - mondta Le Maire újságíróknak a tanácskozás után.

A miniszter kiemelte a gyógyszeripart és az autógyártást, amelyeket különösen súlyosan érintenek az ellátási láncokban keletkezett zavarok. Bizonyos gyógyszerekben az aktív hatóanyagok nyersanyagainak 80 százaléka Kínából vagy Ázsiából származik, míg az autógyártók például a fékpedálok hiányával küszködtek. A beszállítási problémák és a kínai turisták elmaradásából fakadó bevételkiesés dacára Franciaország gazdaságára korlátozott hatást gyakorol a járvány: Bruno Le Maire becslése szerint 0,1 százalékpontot vesz el az idei gazdasági növekedésből.

A miniszter jelezte, hogy a kormány kitolja az érintett vállalatok adófizetésének határidejét, és arra kérte a nagyvállalatokat, különösen a divatcégeket hogy legyenek megértőek a megrendelések teljesítésére minden erejükkel törekvő kisebb beszállítók iránt. A kormány felkért jogi szakértőket, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a vállalatok jelenthetnek-e "vis maior" helyzetet a járvány miatt. A vis maior helyzet azt jelenti, hogy egy vállalat rajta kívül álló, elháríthatatlan események miatt nem képes szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére, ezért nem vonható felelősségre.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Legalább a gázellátás miatt nem kell aggódnunk »