Gyengébb eredménnyel zárt a holland bank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál kevesebb nyereséget termelt az ABN Amro holland nagybank az első negyedévben.

A bank szerdán közölte, hogy 478 millió euróra rúgott az egyszeri tételek nélküli nettó eredménye. Ez éves összehasonlításban 20 százalékos csökkenést, az előző egyedévhez képest viszont 51 százalékos emelkedést jelent. A Reuters által megkérdezett elemzők 500 millió euróra számítottak a tavalyi negyedik negyedéves 316 millió, illetve az egy évvel korábbi 595 millió euró után.

A bank bevétele 2 milliárd 81 euró volt január-márciusban, 4 százalékkal esett az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig 11 százalékkal csökkent. A nettó kamatbevételek 1 milliárd 573 millió eurót tettek ki, egy év alatt 6 százalékkal, negyedéves bázison 4 százalékkal estek. A működési költségek 2 százalékkal, 1 milliárd 327 millió euróra mérséklődtek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva.

Kees van Dijkhuizen, az ABN Amro vezérigazgatója közleményében kiemelte, hogy a gazdasági feltételek és a kamatkörnyezet nagyobb kihívást jelentettek. A költség-bevétel arány a tavalyi első negyedév 57,9 százalékáról az idei első negyedévben 63,8 százalékra emelkedett, a tőkearányos megtérülés pedig 11,5 százalékról 9,2 százalékra romlott. A bank tőkehelyzete erős maradt, március végén az elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) 18,0 százalékon állt, 0,5 százalékponttal feljebb az egy évvel korábbinál, de 0,4 százalékponttal alacsonyabban tavaly év végéhez képest.

A világméretű pénzügyi válság kirobbanásakor, 2008-ban sok más pénzintézethez hasonlóan az ABN Amro bank is állami tulajdonba került, miután csak a holland állam több milliárd eurós pénzinjekciója mentette meg a csődtől. A bank ezután tevékenységét alapvetően a holland piacra koncentrálta. A holland kormány 2015 novemberében tőzsdére vitte az ABN Amro 23 százalékos tulajdonrészét. Ezzel megkezdődött a pénzintézet újraprivatizálása. Az amszterdami tőzsdén délelőtt 11 órakor 2,00 százalékos mínuszban, 18,84 eurón forogtak a bank részvényei. A keddi 19,22 eurós záróárfolyam 22,97 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Estée Lauder - ez már tényleg valami »