-->

Hatalmas veszteséget könyvelt a United Airlines

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A koronavírus-járvány következtében hatalmas veszteséget könyvelhetett el a United Airlines amerikai légitársaság a tavalyi negyedik negyedévben.

A United Airlines a világ harmadik legnagyobb légitársasága flottájának mérete és járatainak száma alapján, sűrű belföldi hálózata mellett a világ mind a hat kontinensére repül. A szerdai tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentésének tanúsága szerint a decemberrel végződött három hónapban 1,9 milliárd dollár nettó veszteséget halmozott fel, míg egy évvel korábban 641 millió dolláros nyereséget ért el a chicagói székhelyű vállalat. Október-decemberben már a negyedik egymást követő évben volt veszteséges a United Airlines, és bevételei 69 százalékkal, 3,4 milliárd dollárra csökkentek.

Mivel a járvány miatt a légiközlekedés jórészt leállásra kényszerült, a United Airlines hatalmas, 7,1 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi évet, miközben bevételei 65 százalékkal, 15,4 milliárd dollárra zuhantak. Egy évvel korábban 43,2 milliárd dollár bevétel mellett 3 milliárd dollár nyeresége volt a vállalatnak. A légitársaságok arra számítanak, hogy idén erősíti az utazások iránti keresletet a járvány visszaszorítása, ám a fellendülés üteme nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan tudják az új koronavírus elleni hatásos védőoltásokat tömegesen terjeszteni.

A United Airlines átmeneti, a fellendülésre való felkészülés éveként tekint 2021-re, és borúlátó az első negyedévet illetően, várakozásai szerint még mindig 65-70 százalékkal marad majd el nyeresége a járvány előtti utolsó "békeév", 2019 január-márciusi időszakhoz képest. A piaci várakozásoknál gyengébb adatok hatására több mint 2 százalékos mínuszban, 44,15 dolláron forognak a United Airlines részvényei a New York-i elektronikus tőzsdén. Egy évvel ezelőtt majdnem kétszer ennyit értek a részvények, akkor 87,88 dolláron nyitották a kereskedést.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MTelekom: növekvő bevételek, csökkenő kiadások »