-->

Csúszdára kerültek az albérletárak az egyetemi városokban

| forrás:
Ingatlannet.hu
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Év eleje óta a fővárosban átlagosan 11%-kal alacsonyabb áron lehet ingatlant bérelni. Idén októberig 5 hónapban a Belvárosban, valamint szintén öt hónapon keresztül Budavár kerületben kellett a legtöbbet fizetni az albérletért, az átlagos négyzetméterárak tanúsága szerint.

Ami a vidéki egyetemi városokat illeti, összesen 10 települést vizsgáltunk. Itt ugyanezen időtáv alatt mindössze 1,2%-os árszint-csökkenés volt jellemző. Sopron mellett Székesfehérváron, illetve Debrecenben kellett a lakást bérlőknek legmélyebben zsebbe nyúlni.

A rendeletek kettős hatása

Augusztusban beszámoltunk a felvételi eredmények kihirdetését követő albérlethajszáról.  Akkor is tapasztalható volt, hogy az albérletek (és egyáltalán, az ingatlanok) piacán mekkora befolyással bír a keresleti oldal az árak alakulására. A kormány november 9-én bejelentett, számos területen korlátozó rendelkezései nyomán egyrészt a kollégiumok bezárásával rengeteg diák kényszerült albérletbe, másrészt az online oktatás újbóli elrendelése a hazaköltözést is lehetővé teszi. 

Augusztus óta a Budapesten bérelhető lakások átlagosan 0,7%-kal kevesebbe kerülnek. Tavaly ugyanezen két hónap alatt 6%-os árszint-csökkenés következett be a fővárosi albérletek körében.

Kerülettől függően akár kétszeresébe is kerülhet a lakhatás

A borsos áron bérelhető V. kerületi lakásokra az Ingatlannet októberi statisztikái szerint a csaknem 4000 Ft/m2-es átlagár jellemző, míg a legolcsóbbnak számító Rákosmente városrészben 2010 Ft/m2-es átlagos ár mellett lehet albérletet találni. Az összes kerületet figyelembe véve pedig az átlagos négyzetméterenkénti bérleti díj októberben 2910 Ft volt, amely a tavalyi év azonos hónapjához képest csaknem 10%-kal alacsonyabb árat jelent.

Néhol harmadával csökkent, máshol felével nőtt az átlagos négyzetméterár

Az összes városrészt tekintve, év elejéhez viszonyítva a legnagyobb arányú változás a XV., illetve a XXII. kerületekben volt tapasztalható. A XV. kerületben ugyanis a januári átlagos négyzetméter árakhoz képest októberben 31,6%-kal olcsóbban lehetett kivenni a lakásokat. Ugyanakkor jelentős volt a drágulás Budafok-Tétényben: itt átlagosan 47,2%-kal emelkedett a bérleti díj.

Mi a helyzet a legnagyobb egyetemvárosokban?

Elemzésünk során összesen tíz vidéki település átlagos albérletárait vettük figyelembe – Debrecen, Kecskemét, Szeged, Veszprém, Győr, Székesfehérvár és Dunaújváros mellett Sopron, Eger és Miskolc adatait is megvizsgáltuk. Az átlagos négyzetméterárak tekintetében a legkedvezőbbnek általában Dunaújváros, valamint Miskolc tekinthető. A Fejér megyei településen ugyanis egy 50 m2-es lakás átlagosan 85 ezer forintért, míg az Észak-Magyarországi régió fővárosában egy ugyanekkora ingatlan – az októberi statisztikák szerint – 91 ezer forintért vehető bérbe.

Másfélszeresére drágultak az albérletek ebben az egyetemi városban

A 2020-as éven kívül hosszabb, 3 éves időtáv alatt bekövetkező változásokat is figyelembe vettünk. A vizsgált vidéki települések közül Miskolcon figyelhető meg a legnagyobb mértékű változás. Itt 2017 októbere óta 1200 Ft/m2 átlagos árról 1820 Ft/m2-es árra drágultak a bérbe vehető ingatlanok – ez összesen 52%-os átlagár-emelkedésnek felel meg. Ugyanakkor Dunaújvárost követően így is a második legolcsóbb maradt a tíz vizsgált város közül.

Hogyan hasonlíthatjuk össze a budapesti és a vidéki árakat?

A vizsgált vidéki diákvárosok közül legdrágábbnak tekinthető Sopron áraihoz leginkább Újpest és Kispest albérletárai hasonlatosak – egyaránt 2500 Ft körüli összeget kell fizetni a bérelt ingatlanok négyzetméteréért. Természetesen a fővárosban ezek a bérleti díjak inkább az olcsóbb kategóriába esnek. A Budapesten általában legolcsóbb Soroksáron tapasztalható átlagos négyzetméterárak pedig pár száz forinttal magasabbak a legtöbb vidéki egyetemvárosra jellemzőnél.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Több mint 7 százalékkal drágult az élelmiszerek ára 2020-ban »