-->

Ismét kamatot csökkentett az indiai jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kamatot csökkentett az indiai jegybank szerdán a gazdasági növekedés támogatásának érdekében.

A monetáris tanács ezúttal 0,35 százalékponttal, 5,40 százalékra vitte le az alapkamatot. A testület februárban indította el a kamatcsökkentési ciklust, és immár negyedik alkalommal döntött a refinanszírozási kamatláb csökkentése mellett a fogyasztói kiadások és a vállalati beruházások mérséklődése, valamint a tartós fogyasztási termékek és a tőkejavak termelésének lassulása közepette. Az előző három alkalommal - februárban, márciusban és júniusban - egyaránt 25 bázisponttal csökkentették az alapkamatot.

Shaktikanta Das, a központi bank elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 25 bázispontos csökkentést túl kevésnek, az 50 bázispontost viszont túl soknak ítélték, ezért többségi döntéssel a 35 bázispontot választották. A monetáris tanács négy tagja tette le voksát a 0,35, kettő pedig a 0,25 százalékpont mellett. A testület szokásos kéthavi gazdasági értékélésében 7 százalékról 6,9 százalékra rontotta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a 2019-es pénzügyi évre. Indiában április 1-től a következő év márciusának végéig tart a pénzügyi év.

Az indiai gazdaság április-júniusban, 17 negyedév óta a leglassabban, 5,8 százalékkal nőtt éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedévi 6,6 százalékos bővülést követően. A kamatdöntés után nyilvánosságra hozott közlemény a döntést megalapozó tényezők között említi a nyomott inflációt is. Az inflációs cél 4 százalék, míg a fogyasztói árak júniusban 3,2 százalékkal nőttek az előző két hónapban mért 3,0 százalék után. Júniusban az élelmiszerárak emelkedése hajtotta az inflációt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Több adós a fix kamatozásba menekül »