Ismét marad a helyén az alapkamat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek májusban arról, hogy 0,9 százalék maradjon az alapkamat, mínusz 0,05 százalék az egynapos jegybanki betéti kamat és 1,85 százalék az 1 hetes fedezett hiteleszközök kamata - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a május 26-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Az egyhetes betéti eszköz kamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg. A monetáris tanács megítélése szerint az 1 hetes betéti eszköz 0,9 százalékos kamatszintje megfelelő, és összhangban áll a jegybank monetáris politikai céljaival. A jegyzőkönyv szerint az MNB az eszköztár átalakításával és kibővítésével megnövelte monetáris politikai mozgásterét, biztosítva, hogy a rendkívüli kihívásokra a továbbiakban is minden részpiacon gyors és szükséges mértékű válaszokat adhasson.

A monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és a kilátások változását. A jegybank törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - írják. A tanácstagok rámutattak, hogy a koronavírus-járvány hatására a külső konjunktúra jelentősen lassult, a korlátozó intézkedések enyhítésével ugyanakkor a pénzpiaci hangulat mellett a gazdasági kilátások is javultak. A kockázatvállalási hajlandóságot továbbra is a járvánnyal kapcsolatos fejlemények, illetve az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség határozták meg.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt a világ számos jegybankja fenntartotta a laza monetáris kondíciókat, illetve további lazító lépéseket vezetett be. A koronavírus-járvány hatásai a hazai makrogazdasági adatokban is megjelentek. Az első negyedévben a magyar gazdaság az előzetes adatok alapján így is 2,2 százalékkal bővült éves alapon, Magyarország eurozónához történő felzárkózása a koronavírus-járvány ellenére is gyorsult. A tanácstagok megítélése szerint a járvány hatása a második negyedévben lesz a legmarkánsabb, azonban az év második felében már újra élénkülés várható.

Néhány döntéshozó megjegyezte, hogy az infláció áprilisban a várakozásokkal összhangban a jegybanki cél alá csökkent, elsősorban az üzemanyagárak számottevő csökkenésének következtében, előretekintve azonban fokozatosan a három százalékos cél közelében stabilizálódik. Az inflációs várakozások továbbra is horgonyzottak. Az adószűrt maginfláció 2020-ban átlagosan 3,2-3,5 százalék körül alakul, majd fokozatosan 3 százalékra mérséklődik a tanács prognózisa szerint. A hazai pénzügyi piaci kondíciókat májusban - az MNB lépései mellett - a járvány kezelésével kapcsolatos nemzetközi intézkedések hatásai is befolyásolták.

A forint árfolyama a csökkenő volatilitás mellett összességében a régiós árfolyamokkal összhangban alakult. A hosszú futamidejű állampapírok hozamai jelentősen csökkentek, az állampapírpiaci hozamgörbe laposabbá vált és javult a piaci likviditás - állapítja meg a monetáris tanács. A testület értékelte az elmúlt időszakban kibővített és átalakított monetáris politikai eszköztár eredményeit. Több döntéshozó rámutatott, hogy a bevezetett intézkedések elősegítették a hazai pénzpiaci folyamatok stabilizálódását, a gazdaság minden szereplője számára kedvező feltételekkel elérhető likviditás támogatja a gazdaság gyors újraindítását is.

Az állampapír-vásárlásokkal kapcsolatban megállapították, hogy a program egy bizonytalan gazdasági környezetben is javította a monetáris transzmisszió hatékonyságát, mérsékelte a hosszú hozamokat, és nagyban hozzájárult a piac stabilizálódásához. A döntéshozók hangsúlyozták, hogy az állampapír-vásárlási programra válságkezelő eszközként tekintenek, amit a szükséges ideig és a szükséges mértékben kívánnak használni. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi eszköztár megfelelő mozgásteret nyújt a felmerülő kihívások célzott és rugalmas kezelésében. A monetáris tanács következő kamatmeghatározó ülését június 23-án tartja, amelyről július 8-án 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem változtatott az alapkamaton a cseh jegybank »

4IG 644 (0,16 ) AKKO Invest 426 (0,95 ) APPENINN 345 (-1,43 ) CIGPANNONIA 325 (-1,52 ) DELTA 94 (0,43 ) ENEFI 300 (-2,91 ) FUTURAQUA 71 (-1,40 ) GSPARK 3150 (-0,94 ) Gloster 2283 (0,62 ) KULCSSOFT 1625 (2,85 ) MASTERPLAST 662 (0,30 ) MOL 1800 (-0,44 ) MTELEKOM 381 (-0,13 ) NORDTELEKOM 28 (1,45 ) NUTEX 29 (5,00 ) OPUS 269 (2,28 ) OTP 11120 (0,18 ) OTT1 172 (-0,23 ) PANNERGY 650 (-2,40 ) RABA 800 (-2,91 ) RICHTER 7220 (0,14 ) SET Group 67 (-0,59 ) WABERERS 1170 (-1,68 )