Júniusban 2,9%-kal nőttek az árak

| forrás:
KSH
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

2020. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

Az új koronavírus okozta járvány a fogyasztói árak gyűjtését és a fogyasztóiár-index számítását is befolyásolja. Amegnövekedett egészségügyi kockázatok miatt a megszokott helyszíni összeírásra nincs lehetőség, ezért ebben a helyzetben alternatív árösszeírási módszerek (internetes gyűjtés, telefonos, illetve e-mailes felkeresés) alkalmazása szükséges. Mivel az interneten keresztül csak korlátozott számú ár érhető el, továbbá a telefonos, illetve az e-mailes felkeresés esetén az adatszolgáltatói teher és az adatgyűjtés erőforrásigénye is jelentősen emelkedik, e módokon a megszokott helyszíni összeíráshoz képest kevesebb adat gyűjthető össze. Az adatok begyűjtését nehezíti, hogy a felíróhelyek egy része az újkoronavírus okozta járvány időszakában bezárt, és telefonos, illetve e-mailes csatornákon sem elérhetők. A kevesebb megfigyelésen alapuló számítás befolyásolja a fogyasztóiár-index minőségét.

Egyes esetekben a megfigyelt árak hiánya miatt teljes reprezentánsok árindexének becsléseken alapuló pótlása is szükségessé válik. A pótlások végrehajtására a Központi Statisztikai Hivatal nemzetközi szervezetekkel és másországok statisztikai hivatalaival egyeztetve kialakított és elfogadott módszertant alkalmaz. A tényleges megfigyelésekkel nem rendelkező reprezentánsok, illetve fogyasztási csoportok árindexének pótlása az alábbi módok valamelyikén történik:

Legközelebbi aggregátum alapján történő pótlás: a pótolandó reprezentáns (vagy fogyasztási csoport) hiányzó árindexét a hierarchiában eggyel felette lévő aggregátum, azaz a fogyasztási csoport (vagy összevont fogyasztási csoport) árindexével pótoljuk. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a pótláshoz használt aggregátum esetében már van megfelelő számú ármegfigyelésünk.

Tényleges megfigyelésekből számított teljes fogyasztóiár-index alapján történő pótlás: a pótolandóreprezentáns (vagy fogyasztási csoport) hiányzó árindexének pótlásához minden termék- és szolgáltatáscsoportot figyelembe veszünk, amihez megfelelő számú tényleges megfigyelés áll rendelkezésre. Az ezekből számított árindexet használjuk fel a hiányzó reprezentáns, illetve fogyasztási csoport indexének pótlására.

Az utolsó megfigyelt ár vagy árindex változatlan továbbvezetése: ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a hiányzó reprezentáns vagy fogyasztási csoport ára, illetve árindexének éves változása nem változik az utolsó megvalósult ármegfigyeléshez képest. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a pótolt reprezentáns vagy fogyasztási csoport körébe tartozó megfigyelések ára jellemzően ritkán változik, illetve ha az adott termék vagy szolgáltatás a szolgáltatóhelyek bezárása vagy hatósági korlátozások miatt egyáltalán nem is hozzáférhető. Az erős szezonalitással bíró termékek és szolgáltatások esetében az árindex utolsó számított éves változásával, míg a többi esetben az utolsó megfigyeltárral való továbbvezetés az indokolt.

12 hónap alatt, 2019. júniushoz viszonyítva:

Az élelmiszerek ára 7,8%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8%-kal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 11,6%-kal csökkent.

1 hónap alatt, 2020. májushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerekára 0,6%-kal csökkent, ezen belül az idényáras élelmiszerek(burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,2, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús 1,3%-kal lett olcsóbb. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások 0,3–0,3%-kal drágultak. A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 9,3%-kal többe kerültek.

2020. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

A fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal nőttek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kilőttek az árak Kínában »