Kína tenni akar a kereskedelmi háború ellen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Peking olyan "fontos intézkedéseket" tervez, amelyek révén csökkenthető a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása.

A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott lap főszerkesztője a Twitteren azt írta, hogy "amennyire tudom, Kína hamarosan fontos intézkedéseket hoz a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek a mérséklésére". A főszerkesztő szerint "a várható intézkedésekkel Kína és az Egyesült Államok is csak nyer". Kína és az Egyesült Államok hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra. Az utolsó megbeszélésre július végén került sor Sanghajban.

A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy október elején Washingtonban újraindulnak a tárgyalások. Néhány nappal korábban Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben. Tervek szerint október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba. A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hatályba lép az EU és Vietnam közötti kereskedelmi megállapodás »