-->

Korlátozottan lehet csak alkalmazni a Richter gyógyszerét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A CHMP (Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága) a méhmióma kezelésére használt ulipristal acetate 5mg tartalmú készítmények (Esmya) használatának korlátozását javasolja súlyos májkárosodással járó esetek előfordulásának következtében - tájékoztatta a Richter Gedeon Nyrt. pénteken a jelenleg elővigyázatossági okból felfüggesztett gyógyszert érintő fejleményekről az MTI-t.

A közlemény szerint az Esmya ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére lenne használható, akik esetében a műtéti kezelés (ideértve a méhmióma embolizációját is) nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres, a gyógyszer a méhmióma műtéti beavatkozást megelőző tüneti kezelésre nem lenne alkalmazható. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) legutóbbi értékelését követő ajánlásában az Esmya forgalombahozatali engedélyének visszavonását javasolta - erről a Richter szeptember elején tájékoztatta a közvéleményt.

A Richter szerint a CHMP egyetértett a PRAC májkárosodás kockázatával kapcsolatos megállapításaival, mindazonáltal úgy vélekedett, hogy az ulipristal acetate készítmények méhmiómák kezelésében mutatott előnyei meghaladhatják a kockázatot azon nők esetében, akiknek más kezelés nem áll rendelkezésre. Következésképpen javasolta a CHMP azt, hogy a készítmény maradjon elérhető azon menopauzát el nem ért nők számára, akiknél a műtéti kezelésre nincs lehetőség - részletezték.

A CHMP ajánlása az Európai Bizottság felé kerül továbbításra végső döntésre - olvasható a közleményben. A Richter Gedeon Nyrt. 2019. év végén 3,6 milliárd eruró tőzsdei értékkel bírt, 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el. A gyógyszeripari vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. A részvények árfolyama csütörtökön zárásra 6640 forintra gyengült, a részvények forgalma a nap folyamán 2,1 milliárd forintot ért el. Az elmúlt egy évben legkevesebb 5200, legtöbb 7395 forinton kereskedtek a papírral.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tartja magát 7100 fölött a Richter »