-->

Megerősítették a fúziós egyeztetéseket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ negyedik legnagyobb autóipari cége jöhet létre a Fiat Chrysler és a PSA csoport egyesülésével, amely 8,7 millió autót gyárt majd.

A két cég csütörtökön kiadott közös közleménye szerint az egyesüléssel 48,5 milliárd dolláros piaci tőkeértékű vállalat jön létre, amelyben a PSA és a Fiat Chrysler egyenlő, 50-50 százalékos arányban lesznek tulajdonosok. Az egyesülő cég központja Hollandiában lesz, a 11 tagú igazgatótanácsban öten képviselik a PSA-t és öten a Fiat Chryslert, a 11. tag az igazgatótanács vezetője, aki John Elkann, a Fiat elnöke lesz.A  vállalat vezérigazgatói posztját Carlos Tavares, a PSA csoport elnöke tölti be, akinek a megbízatása öt évre szól.

Becslések szerint az új cég éves bevétele 170 milliárd euró, működési nyeresége 11 milliárd euró lesz. A PSA-csoporthoz tartozó márkák a Peugeot, a Citroen, a DS Automobiles, az Opel és a Vauxhall. A Fiat Chrysler korábban a Renault céggel próbálkozott az összeolvadással, de ez nem járt sikerrel. Megfigyelők szerint az ágazaton belüli egyesülés ésszerű elgondolás, a konszolidáció ugyanis jelentős költségmegtakarításokkal jár, aminek nyereségnövelő hatása van. Tervek szerint az új cég részvényeivel Párizsban, Milánóban és New Yorkban lehet majd kereskedni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés