Mélyponton a feldolgozóipar teljesítménye

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Közel hatéves mélypontra süllyedt az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye márciusban.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn közölt végleges adatai szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,5 pontra esett, ami 2013 áprilisa óta a leggyengébb adat. A végleges szám kissé kedvezőtlenebb az előzetesen közölt 47,6 pontnál.

Februárban 49,3 ponton állt az index. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Márciusban már a második egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index. Az új megrendelések beérkezése 2012 decembere óta a legnagyobbat csökkent, az exportmegrendelések visszaesése pedig 2012 augusztusa óta a legnagyobbnak bizonyult.

A feldolgozóiparban a foglalkoztatás négy éve a legkisebb, stagnálás közeli növekedést mutatta márciusban. A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül a három legnagyobb gazdaságában volt a legalacsonyabb, ráadásul 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke márciusban.

Németország feldolgozóipara már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott, a BMI 44,1 pontra, 80 havi mélypontra csúszott le. Olaszország 47,4 ponttal 70 havi, Franciaország pedig 49,7 ponttal 3 havi mélypontra került. Spanyolország feldolgozóiparának teljesítménye kissé javult, 50,9 ponttal kéthavi csúcsra emelkedett. Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a márciusi adatsor azt mutatja, hogy az euróövezet feldolgozóipara a legsúlyosabb visszaesést éli át a régió adósságválságának tetőzése, 2012 óta.

Márciusban a termelés nagyjából 1 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. A lefelé mutató kockázatok fokozódtak, így a második negyedévben tovább romolhat a helyzet. A kereskedelmi háborúk miatti aggodalmak, a vámok, a növekvő politikai bizonytalanságok, a Brexit és a gazdasági előrejelzések rontása széles körben hűtötték a vállalatok tevékenységét és az üzleti bizalmat. A költségcsökkentések még szembeszökőbbek lettek, a vállalatok egyre inkább a kockázatkerülést választják, különösen a foglalkoztatottság terén. Németországban és Olaszországban már csökkent a foglalkoztatottak száma.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre kevésbé növekednek az árak az unióban »