Milliárdokat futnak össze a külföldiek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint háromszorosára nőtt a futóturisták száma Magyarországon az elmúlt évtizedben - írja keddi számában a Világgazdaság az aktív Magyarországért felelős kormánybiztostól és a Budapest Sportirodától kapott statisztika alapján.

Tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen, szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre - a Telekom Vivicittá Városvédő Futásra, a Wizz Air Budapest Félmaratonra és a SPAR Budapest Maratonra - érkeztek, 2007-ben még csupán nyolcezren voltak. A növekedés nem csak a létszámban látszik meg, lecsapódik az itt eltöltött vendégéjszakákban és a futóturizmus generálta költésekben is: az előbbi 2018-ban meghaladta a 80 ezret, az utóbbi pedig a négymilliárd forintot.

Ezeken a sorokon a 2007-es bázisévben 21 ezer vendégéjszaka és 600 millió forint keletkezett. A BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád a lapnak azt mondta, hogy a futóturizmus Magyarországon mára iparággá nőtte ki magát, és a régióban Csehországgal versenyez az elsőségért. Tavaly a Budapesten futó nemzetközi mezőny kilencven országból érkezett; a legtöbben Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és az Egyesült Államokból. Kocsis Árpád szerint idén 5-10 százalékkal emelkedhet a külföldiek aránya.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gyengélkedik az informatikai cégóriás »