Nem növeli az olajkitermelést Szaúd-Arábia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nem tartja szükségesnek az olajkitermelés azonnali növelését Szaúd-Arábia energetikai minisztere azt követően sem, hogy az Egyesült Államok eltörli májustól az iráni olaj vásárlására nyolc országnak ideiglenesen megadott szankciómentességet.

Hálid al-Falih szerdán Rijádban egy pénzügyi konferencián tartott előadásában hangsúlyozta, hogy országa továbbra is elkötelezett a piaci egyensúly megteremtését célzó politika mellett, és nem az árak, hanem az olajpiaci fundamentumok irányítják lépteit. Kiemelte, hogy a globális olajkészletek továbbra is bővülnek, dacára a venezuelai eseményeknek és az Irán olajiparát sújtó amerikai szankciók szigorításának, így nincs szükség azonnali cselekvésre. Hozzátette azonban, hogy a sivatagi királyság kész teljesíteni ügyfelei kérését, ha több olajra lenne szükségük.

Az Egyesült Államok tavaly november 4-én léptette újra életbe az Irán olajiparát célzó büntetőintézkedéseket. Az iráni olaj legnagyobb vásárlói - Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea - azonban 180 napra mentességet kaptak az amerikai szankciók alól annak érdekében, hogy ne szaladjon el az olaj világpiaci ára, illetve legyen ideje az érintetteknek alternatív beszerzési források felkutatására. Donald Trump amerikai elnök meglepte a piacokat azzal, hogy hétfőn úgy döntött, nem hosszabbítja meg a mentességet május 1-jétől.

Bár Trump elnök arról beszélt, hogy Szaúd-Arábia és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) más tagállamai pótolják az iráni olajexport kiesésével keletkező hiányt, a szaúdi energetikai miniszter szerdán leszögezte, hogy az a szándékuk, hogy betartják a kitermelésre önként vállalt korlátozást. Rijád arra számít, hogy a tényleges olajkereslet emelkedni fog, de nem tesz megelőző lépéseket és egyelőre nem növeli a kitermelést.

Szaúd-Arábia májusban nagyjából az előző hónapokhoz hasonló nagyságúra tervezi kitermelését. Áprilisban a kitermelés napi 9,8 millió hordó körül mozgott, ebből az export 7 millió hordó alatt volt. Az OPEC-tagállamok és szövetségeseik decemberben kötött megállapodása alapján Szaúd-Arábia naponta legfeljebb 10,3 millió hordó olajat termelhet ki az idei első félévben.

Az olajkartell és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig. A részes országok szakminiszterei június 25-26-i ülésükön döntenek arról, hogy meghosszabbítsák-e a megállapodás hatályát. Előtte az egyezmény betartásának felügyeletével megbízott miniszteri szintű testület, a közös monitoring bizottság (JMMC) május 19-én ül össze, hogy áttekintse az olajpiac helyzetét és ajánlásokat tegyen.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésnek indult és a hathavi csúcsok közelében mozgott szerda délután. A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,15 százalékos pluszban, 74,62 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,11 százalékos nyereségben, 66,37 dolláron forgott három óra körül.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szaúd-Arábia csökkentette olajkitermelését »