Nyugati szomszédunknál is baj van az ingatlanpiaccal

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Túlhevülés fenyegeti Ausztria ingatlanpiacát - véli az ország központi bankja, amely hétfőn közzétett féléves pénzügyi stabilitási jelentésében jelezte, hogy éberen figyeli az ingatlanpiaci helyzetet, és szükség esetén megteszi a szükséges lépéseket.

Az osztrák központi bank (ONB) szakértői legutóbbi, harmadik negyedéves ingatlanpiaci beszámolójukban kiemelték, hogy az egész országot tekintve a lakossági ingatlanok a piaci fundamentumokhoz képest 14,1 százalékkal túlértékeltek. Bécsben sokkal rosszabb a helyzet, 25,9 százalékos a túlértékeltség. "A (gazdasági) növekedés gyengébb kilátásai és a bizonyos piaci szegmensekre jellemző eszközárbuborékok kialakulása miatti aggodalmak egyértelműen igénylik a felügyeleti szervek fokozott figyelmét" - mutatott rá az ONB, arra figyelmeztetve a bankokat, hogy gondoskodniuk kell arról, hogy elegendő mozgásterük legyen egy esetleges válság esetére.

Az ONB, a pénzügyminisztérium és a pénzpiacok felügyeletét ellátó hatóság együttműködését összehangoló testület, a Pénzügyi Stabilitási Tanács - amely évente legalább négy alkalommal ülésezik - legutóbbi, szeptemberi értekezletén megállapította, hogy az új bankhiteleken belül továbbra is magas a jövedelmekhez képest nagy törlesztőrészletet jelentő hitelek aránya. A tanács közölte, hogy fokozott figyelemmel követi az ingatlanfinanszírozással kapcsolatos rendszerkockázatokat, mivel az osztrák ingatlanpiac élénksége egy önmagát erősítő hitel- és árspirál kialakulásához vezethet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések száma »