-->

Rekordárbevétel a MAVIR-nál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) 232,6 milliárd forinttal, fennállásának legmagasabb árbevételével zárta a tavalyi évet - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A közgyűlés által elfogadott, 2018. január 1-jétől december 31-ig tartó időszakra vonatkozó beszámoló szerint az árbevétel több mint 56 milliárd forinttal haladta meg a 2017-es év 177 milliárd forintos összegét. Ezt a jelentős bevétel-növekményt a piac-összekapcsolás és a határkeresztező-kapacitás értékesítéséből realizálta a hazai villamosenergia-átvitelért is felelős nagyvállalat - ismertették.

A közlemény idézi Vörös Józsefet, a MAVIR felügyelőbizottságának elnökét, aki elégedettségét hangoztatva rámutatott: a társaság jól gazdálkodik a rábízott vagyonelemekkel, és képes lépést tartani az energiapiac bővülésével. Az eredménykimutatás szerint az EBITDA (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 30,4 milliárd forint lett tavaly.

A beruházások összesen 25,6 milliárd forintot tettek ki, amelynek több mint háromnegyede az átviteli hálózat fejlesztését és fenntartását szolgálta. A legnagyobb beruházás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által közcélú átviteli elemmé minősített, 2019-ben befejeződő szabolcsbákai 750/400 kilovoltos alállomás és a hozzá kapcsolódó távvezetékek létesítése volt.

A társaság leányvállalatai közül kiemelkedő eredményt ért el a CEEGEX Zrt. (Közép- és Kelet-Európai Szervezett Fölgázpiac Zrt.) is, amely a fennállása óta 2018-ban először pozitív adózott eredményt ért el, miközben a piacán kereskedett mennyiség az előző évihez viszonyítva több mint négyszeresére nőtt - ismertetik a közleményben. A MAVIR kiemelte: az átviteli hálózat és a rendszerirányítás 2018-ban kifogástalanul működött, Magyarország villamosenergia-ellátása folyamatosan biztosított volt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Történelme legjobb negyedévét zárta a Tesla »