-->

Rossz eredmények, hatalmas leépítés a Nissannál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Nissan Motor, Japán második legnagyobb autógyára a második negyedévről csaknem 100 százalékos működési nyereségcsökkenésről jelentett csütörtökön, amikor nyilvánosságra hozta jelentős létszámleépítési tervét is.

A Nissan azt közölte, hogy a működési eredménye a június végével záródott három hónapban 98,5 százalékkal, 1,6 milliárd jenre (14,8 millió dollár, 100 jen=270,34 forint) esett. A romló adatot az eladások csökkenésével, a magasabb nyersanyagárakkal és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulásával indokolta. A Nissan eladásból származó bevétele 13 százalékkal, 2370 milliárd jenre (22 milliárd dollár) esett. A cég 1,23 millió járművet értékesített a negyedévben, 6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A Nissan csütörtökön azt is bejelentette, hogy globálisan 12 ezer 500 dolgozójától - munkavállalói állományának 9 százalékától - válik meg 2023 márciusáig, és eddig az időpontig legalább 10 százalékkal csökkenti a modellek számát, hogy hatékonyabbá tegye és föllendítse üzletmenetét. A cég megerősítette azt az előrejelzését, hogy a folyó évi működési nyeresége 28 százalékkal zsugorodik az előző évi 45 százalékos esés után.

A tavalyi kiemelkedően rossz eredményekért Carlos Ghosnt, a japán autógyártó tavaly novemberben leváltott elnökét tette felelőssé az új menedzsment. Májusban Szaikava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója azt mondta, hogy a problémák többsége "az előző vezetés negatív örökségéből" fakad, így az eltúlzott, fölösleges befektetésekből, valamint az eladások mesterséges felpumpálásából. Carlos Ghosn majdnem két évtizeden át vezette a japán autógyárat, mígnem tavaly ősszel Japánban letartóztatták pénzügyi vétségek miatt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nincsen semmi gond a Tesconál »