Szabadesésben zuhanhat az orosz GDP

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz gazdaság nagyon megsínyli, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az egész ország kényszerszabadságon van április eleje óta.

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke pénteken azt mondta, hogy a gazdaság akár 8 százalékkal is gyengülhet a második negyedévben. Az orosz jegybank irányítója rámutatott arra, hogy ha a jelenlegi kedvezőtlen folyamatok fennmaradnak a gazdaságban, a központi bank június 19-ére tervezett ülésén akár 100 bázisponttal is csökkentheti az irányadó kamatot a jelenlegi 5,5 százalékról. Április végi ülésén az orosz jegybank 50 bázisponttal csökkentette a jelenleg érvényes 5,5 százalékra az irányadó kamatot. A jegybank vezetője azzal számol továbbá, hogy az orosz költségvetés hiánya idén elérheti a GDP 5-6 százalékát.

Elvira Nabiullina elmondta még, hogy a jegybank mintegy száz alkalmazottjánál mutatták ki a koronavírust. A koronavírus terjedése miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök április 2-án először április 8-ig, majd április végéig rendelt el az országban általános kényszerszabadságot, amit menet közben május 11-ig meghosszabbított. A jegybank április végén az addig várt 1,5-2 százalékos növekedésről 4-6 százalékos csökkenésre módosította idei GDP-előrejelzését. A jegybank jövőre már a gazdaság bővülésére számít, a legfrissebb előrejelzése szerint a GDP 2,8-4,8 százalékkal nőhet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

ITM: az építőipar görgette a gazdaságot előre 2019-ben »