-->

Szigorúbban szankcionálnák a szemetelést

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szigorúbb fellépésre van szükség a hulladékgazdálkodás rendjét megszegőkkel szemben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön Lillafüreden.

Boros Anita a Nő a partnerség konferencián tartott előadásában közölte: a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének egyik legfontosabb vállalása az illegális hulladéklerakók felszámolása Magyarországon. Ehhez nélkülözhetetlen lesz a szankciók szigorítása és egyértelműsítése a szemetelőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében - tette hozzá. A végrehajtásban meghatározó szerepet szánnak az újonnan létrejövő Hulladékgazdálkodási Hatóságnak - mondta, jelezve, hogy a szervezet országos hálózatként és a társhatóságokkal szoros együttműködésben működik majd.

Hozzátéve, a visszaélések felderítését és dokumentálását segítő eszközöket is fejlesztenek. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hulladékgazdálkodás, valamint az illegális lerakók felszámolása gazdasági érdek is, hiszen az összegyűjtött és szelektíven kezelt kommunális, illetve ipari hulladék komoly értéket képvisel, és a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával szinte teljesen újrahasznosítható.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervnek hangsúlyos eleme az egyszer használatos műanyagok betiltása is, egyúttal az egészségre leginkább ártalmas műanyagok kiváltása is fontos feladat.A  direkt intézkedések mellett szükség van a szemléletformálásra és a környezettudatos magatartás kialakítására is, ezt pedig idén, a fenntarthatóság évében a tárca tematikus rendezvénnyekkel és pályázat meghirdetésével is ösztönzi.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

ITM: élmezőnyben állunk foglalkoztatás terén »