Tizenegyezer tonna lítium az ausztriai bányából

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az European Lithium ausztrál bányavállalat Wolfsberg Lithium Project vállalkozása az ausztriai Karintia tartományban 2021 végén vagy 2022 elején kezdi meg lítium nyersanyag kitermelését - jelentette be bécsi sajtótájékoztatón Stefan Müller igazgató.

Az Ausztráliában, a londoni NEX piacon, Frankfurtban, valamint a bécsi tőzsde harmadik kategóriájában jegyzett European Lithium 2011-ben vásárolta meg az ausztriai Koralpe hegységben található lítiumlelőhelyek kitermelési koncesszióját. A lítiumot az iparban főként hőálló üvegek és kerámiák, a repülőgépiparban alkalmazott ötvözetek, elemek és akkumulátorok előállítására használják.

A cég a 375 millió eurós beruházással 400-500 munkahelyet létesít a térségben. A beruházási keretből 220 millió eurós költséggel vegyipari üzemet épít a vállalat St. Paul vagy Wolfsberg térségében lítium-hidroxid előállítására. Az üzemben három műszakban 130-an, összesen mintegy 400-an dolgoznak majd. A cég további 85 alkalmazottat foglalkoztat majd nyersanyag-kitermelésében.

A bányákból évente 67 ezer tonna ércet szállítanak majd a feldolgozóüzembe, ahol évente 11 ezer tonna lítium-hidroxidot állítanak elő belőle. Az évi 11 ezer tonnás termelés a becslések szerint a BMW várható negyedéves szükségletének felel majd meg. Az European Lithium a számítások szerint öt év termelés után éri el fedezeti pontját, majd Stefan Müller elmondása szerint "a jelenlegi árakon húsz éven keresztül évi 100-120 millió dollár nyereséget hoz majd".

Stefan Müller a tájékoztatón kiemelte, hogy a bányából az ércet a hegyről lefelé a feldolgozóüzembe szállító elektromos teherautók több áramot termelnek majd, mint amennyire hegynek felfelé üresen szükségük lesz. https://europeanlithium.com/wolfsberg-lithium-project/

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassabban, de továbbra is bővül a vegyipar »