Tovább csökkentheti az olajtermelést az OPEC+

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több döntési lehetőség áll nyitva a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők informális együttműködése, az "OPEC+" márciusi találkozója előtt, beleértve a termelés további csökkentését is.

A szaúdi olajipari miniszter felvetését az Al Arabiya tévécsatorna ismertette. A második legnagyobb orosz olajipari vállalat, a Lukoil vezérigazgatója az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között fennálló termeléskorlátozási megállapodás hatályának meghosszabbítására számít a márciusi találkozón - idézi a Reuters az orosz Interfax hírügynökség jelentését. Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019 január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

A tavaly meghosszabbított megállapodás hatálya az idén márciusban jár le. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval vettek részt a csökkentésben. Brazília még az idén kérelmezi csatlakozását az OPEC-hez - jelentette be Újdelhiben Bento Albuquerque energiaipari miniszter. Az ország 2019-ben vált nettó olajexportőrré, és tíz év alatt az öt legnagyobb exportőrré kíván válni.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Termeléscsökkenéstől tart a német vegyipar »