Tovább éleződik a vita a Huawei miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Egyesült Államok és Kína heves szópárbaj tört ki csütörtökön annak nyomán, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg a Huawei kínai telekommunikációs vállalat vezetőjét: hazudott a cégnek a kínai kommunista kormánnyal való kapcsolatáról. Peking erre válaszul közölte, hogy Washingtonnak véget kell vetnie a "helytelen lépéseknek", ha folytatni akarja a kereskedelmi tárgyalásokat.

A kereskedelmi háborúban a két ország közötti ellentétek múlt héten tovább éleződtek, miután az amerikai kormányzat súlyos szankciókkal sújtotta a Huawei Technologies kínai telekommunikációs óriásvállalatot. Az intézkedés jelentős csapás a Huawei számára, de megzavarta a globális technológiai ellátási láncokat és a befektetőket is. Csütörtökön a világ részvénypiacai jelentősen estek azon egyre növekvő aggodalmak miatt, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború hamarosan egy technológiai hidegháborúvá változik.

Az amerikai külügyminiszter ugyanis arról beszélt a CNBC amerikai hírcsatornának, hogy a Huawei vezetője hazudott, amikor azt állította, hogy a vállalatnak nincsenek kapcsolatai a kínai kormánnyal. Pompeo hozzátette továbbá: úgy gondolja, több amerikai vállalat is megszakítja kapcsolatait a kínai vállalattal. "A vállalat szorosan kötődik nem csupán Kínához, de a kínai kommunista párthoz is. Ez az összefonódás veszélyezteti az amerikai információkat, amelyek áthaladnak azokon a hálózatokon" - fejtette ki az Pompeo. Az amerikai külügyminiszter szerint valós veszélyt jelent, ha az információkat a "kínai kommunista párt kezébe adják" az emberek.

Jóllehet az amerikai kormányzat 90 napra enyhítette a Huaweit sújtó szankciókat, a feszültség tovább erősödött azon sajtóhírek nyomán, hogy újabb technológiai vállalatok kerültek a Fehér Ház célkeresztjébe, köztük a videó megfigyelő rendszereket gyártó Hikvision. A befektetők attól tartanak, hogy a világ két legnagyobb gazdasága az egymás termékeire kivetett vámokkal és egyéb megtorló intézkedésekkel lefékezi a világgazdasági növekedést, és különösen nagy csapást mér a technológiai vállalatokra.

Amióta véget ért az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi tárgyalások legutóbbi, május 10-ei fordulója, a megbeszélések folytatása nem került szóba. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások összeomlásával a két ország bennrekedt egy "adok-kapok" jellegű vámtarifa-háborúban: ahogyan az Egyesült Államok megemelte a kínai importtermék vámtarifáját, úgy erre válaszul Kína több ezer amerikai importtermékre szabott ki pótvámot.

A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy hivatalos tiltakozást nyújtottak be az amerikai kormánynak a Huawei Technologies kínai óriásvállalatra kivetett szankciók miatt. Kao Feng, a minisztérium szóvivője kijelentette, hogy Washingtonnak ki kell javítania "helytelen lépéseit", ha folytatni akarja a kereskedelmi tárgyalásokat Kínával. Hozzátette, hogy a tárgyalásoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. A szóvivő egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a kínai-kereskedelmi viszály kiszélesedése egy világgazdasági válságot robbanthat ki.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lu Kang csütörtökön kifejtette: Kína a tárgyalások újrakezdését reméli - de csak abban az esetben folytatják, ha a feltételeket tisztességesnek ítélik. "Kína nyitott a párbeszédre, de az őszinteség elengedhetetlen ahhoz, hogy érdemi konzultációt lehessen folytatni" - tette hozzá. Mivel azonban egyelőre nincs kilátásban megegyezés, Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter 16 milliárd dolláros segélyprogramot jelentett be, hogy a tárca ezzel segítse azokat az amerikai gazdákat, akiknek kárt okozott a kereskedelmi háború. A források egy részét pedig arra fordítják, hogy új, Kínán kívüli piacokat találjanak az amerikai termékeknek.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább mélyül a kínai-amerikai konfliktus »