Üzletszerű pénzváltás miatt büntet az MNB

| forrás:
Magyar Nemzeti Bank
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az MNB 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti HANIFA Szolgáltató Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen. Az ügy kapcsán az MNB már tavaly figyelmeztette a fogyasztókat és büntetőfeljelentést is tett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű HANIFA Szolgáltató Kft. (HANIFA) tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint jegybanki engedélyhez kötött – pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A HANIFA korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenység végzésére, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. A társaság ennek ellenére 2019. június 1-jétől, azaz engedélyének megszűnése napjától is folytatta pénzváltási tevékenységét.

Az MNB megállapította, hogy a társaság vizsgált tevékenysége kimerítette az üzletszerű pénzváltási tevékenységet, hiszen a HANIFA rendszeresen, nyereség és vagyonszerzési céllal végezte - a nyilvánosság számára hirdetett - pénzváltási tevékenységét. A jegybank munkatársai a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival közös akció keretében a vizsgálat során leplezett próbaügyletkötést hajtottak végre, helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, ahol közel 170 millió forint értékben mintegy harmincféle valutát – többek között a népszerű valuták mellett albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringit és thai bátot – leltek fel.

Mindezek miatt a jegybank a ma közzétett határozatában 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a HANIFA-ra, és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen. Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a - felügyeleti nyilvántartásában korábban szereplő - HANIFA tisztában volt azzal, hogy a pénzváltási tevékenység végzéséhez engedély szükséges. A társaság irodahelyisége ráadásul Budapest belvárosában volt, s ennek is köszönhetően jelentős forgalmat érhetett el. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a társaság az eljárás során együttműködött az MNB-vel, és magatartásával a tényállás feltárását segítette.

Mint emlékezetes, az MNB az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján még korábban, a helyszíni ellenőrzést követően ideiglenes intézkedés keretében eltiltotta a társaságot a jogsértő magatartás folytatásától és büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen. Emellett – eddigi gyakorlatával összhangban – közzétette a HANIFA-ra vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában.

Az ügyfeleknek célszerű egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen ellenőrizni, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e az annak végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Az MNB utal rá, hogy a pénzváltásban megjelenő készpénz kiterjedtsége magas szintű kockázatot jelent, mind a terrorizmus finanszírozása, mind a pénzmosás, valamint az utóbbihoz kapcsolódó alapbűncselekmények vonatkozásában. Ezzel összefüggésben az MNB ajánlást tett közzé a hitelintézetek által közvetlenül, valamint kiemelt közvetítő útján végzett pénzváltási tevékenység kapcsán, a nagyösszegű pénzváltások során fennálló, pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Számos hiba a KÖBE biztosítónál - 25 millió az ára »

4IG 626 (2,62 ) ANY 1215 (0,83 ) APPENINN 347 (2,06 ) CyBERG 870 (2,35 ) DELTA 94 (0,43 ) EHEP 1985 (3,66 ) FUTURAQUA 72 (-3,25 ) GSPARK 3210 (1,90 ) KULCSSOFT 1625 (0,31 ) MOL 1850 (0,54 ) MTELEKOM 383 (0,66 ) NUTEX 30 (2,07 ) OPUS 265 (3,92 ) OTP 10600 (1,63 ) OTT1 174 (0,46 ) PANNERGY 656 (6,84 ) RICHTER 7005 (-2,03 ) TAKAREK 493 (3,57 ) WABERERS 1130 (2,73 )