Tényleg kell a gyereknek az okostelefon?

| forrás:
GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft.
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A szeptemberi iskolakezdés anyagi szempontból hagyományosan megterhelő időszak a gyermekeket nevelő családok számára. A kiskereskedelemben pedig ilyenkor szokás szerint megugrik a tanszerek, iskolai felszerelések, valamint a ruházati cikkek iránti kereslet. Ezen felül az iskolakezdési akciók remek alkalmat adnak a műszaki cikkek vásárlására is. Ráadásul az idei iskolakezdési szezon a szülőknél - pénztárcától függően - még akár október elejéig is eltarthat, hiszen számos felszerelést, kelléket csak 3-4 héttel az évnyitó után vásárolnak meg gyermekeik számára - derül ki a GKI és az Euronics közös piaci jelentéséből.

A műszaki cikkek, ezen belül is elsősorban az okostelefonok és számítógépek egyre fontosabb szerepet játszanak az életünkben. A GKI idei mérései szerint az internetező magyarok 81%-ának már van saját okostelefonja, 68% rendelkezik valamilyen laptoppal és 59%-nak pedig asztali számítógép is van az otthonában.

Azonban a kiskorú gyermekkel rendelkező családok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mikor áll készen a gyerek az okos eszközök használatára.

A GKI és az Euronics közös kutatása szerint a magyar szülők úgy látják, az okoseszközök, valamint a számítógép használatának elkezdésére kiváló terep az általános iskola, sőt a többség véleménye szerint ezek az eszközök hatékonyan támogatják a tanulás folyamatát is. Az alsósok esetében jellemzően még csak kiegészítőként kerülnek képbe a kütyük, de a szülők szerint az 5. osztálytól felfelé – azaz felső tagozatban – már egyértelmű igény van az iskolai élet és tanulás során is az elektronikai eszközök használatára.

Már minden második alsós diáknak van okostelefonja

A kutatás szerint az alsós kisiskolások körében csaknem minden második gyermek használ már valamilyen okostelefont, a felsősök – azaz a mai 10-14 évesek – körében ez az arány pedig már 80% feletti.

Az okoseszközök használatának ilyen magas aránya kiváló alapot ad ahhoz, hogy ezeket a kütyüket már ne csak játékra, netezésre, tartalomfogyasztásra, illetve közösségi média böngészésre használják a diákok, hanem része legyen akár tanulási folyamatnak is.

Az 1,3 millió magyar diák által használt összesen csaknem 950 ezer okostelefon és 630 ezer számítógép már komoly alapot ad a digitalizált tanuláshoz és akár magához az oktatáshoz is. A tanévkezdés pedig az év végi akció dömping után a második legideálisabb időszak az évben ezen eszközök beszerzésére, cseréjére. Augusztus közepe és szeptember vége között ugyanis rengeteg célzott, kedvezményes ajánlat közül választhatnak a szülők.

Minden ötödik gyerekes család

A műszaki cikkek tanulásban betöltött – egyre erősödő – szerepét jelzi, hogy az idei tanévkezdés alkalmából minden ötödik szülő vásárolt (vagy tervezi, hogy vásárol) valamilyen műszaki cikket gyermekének. Mindössze 17% azoknak a szülőknek az aránya, akik úgy gondolják, az iskolai feladatokhoz, tanuláshoz egyáltalán nincs szükség „kütyükre”, ők jellemzően az alsós gyermekek szülei közül kerülnek ki.

A GKI és az Euronics szerint az idei tanévkezdés során műszaki cikkek tekintetében a beszerzési listák élén az okostelefonok (13%) és a számítógépek (16%) állnak. Ezek mellett népszerűek a nyomtatók és szkennerek is (12%), melyek a házi feladatok elkészítéséhez nyújtanak nagy segítséget, felsőbb évfolyamokban pedig sokszor már elengedhetetlenek.

Érdekesség, hogy a magyar szülők körében alacsonyabb népszerűségnek örvendenek a tabletek, legalábbis tanulás és oktatás vonatkozásában. A szülők mindössze 7%-a tervez ilyen eszközt adni gyermeke kezébe, kifejezetten tanulási céllal.

Szezonális hatások

Bár elsőre alacsonynak tűnik az iskolakezdés miatt műszaki cikkeket vásárlók aránya, nem szabad elfelejteni, hogy a meglévő készülékek magas aránya és a telefonok, tabletek esetében jellemző 2-3 éves, illetve a számítógépeknél a 4-5 éves termék életciklus következtében a felmerülő igényeknek csak töredéke generál ebben az időszakban vásárlást. Ráadásul a telefonok, tabletek a karácsonyi, ünnepi szezon húzó termékei, így a forgalmi kiugrások több időszak között oszlanak meg. Ezt támasztja alá azoknak a családoknak a magas aránya (57%), akik azért nem vásárolnak az iskolakezdési időszakban műszaki cikkeket, mert a meglévő eszközöket egyelőre teljesen megfelelőnek tartják.

Általánosságban elmondható, hogy az iskolakezdéshez szükséges műszaki cikkek beszerzése naptári értelemben nem pont az iskolakezdés napjaihoz időzített. Az augusztus közepe és az évnyitók közötti 2-3 hetes időszak jellemzően az iskolai felszerelések, tanszerek és ruházati cikkek beszerzésének fő szezonja. Ebből kifolyólag a tanuláshoz szükséges műszaki cikkek vásárlására jellemzően ezen időszak előtt vagy után kerül sor.

Ezt a trendet támasztják alá az Euronics értékesítési adatai is: az okostelefonok, tabletek és monitorok tekintetében egyértelműen megjelenik az iskolakezdési időszakon belül tapasztalható kettős szezonalitás. A számítógépek esetében azok magasabb ára miatt ez a hatás kevésbé érvényesül.

A gyereknek vett kütyüknél a minőség az első

A tanuláshoz szükséges műszaki eszközök vásárlásakor a szülők jellemzően nem csak az ár alapján döntenek. A legfontosabb választási szempont a gyerekeknek szánt elektronikai cikkeknél a minőség, azaz kiemelten fontos, hogy márkától és trendektől függetlenül jó minőségű, több évig megbízhatóan működő eszközöket vásároljunk. Bár alapvetően a gyerekek fogják használni ezeket az eszközöket, 10-ből csupán 4 esetben veszik a választáskor figyelembe a gyerekek véleményét is.

Tényleg nem az olcsóság számít?

Az elektronikai cikkek minőségi jellemzőit követően az ár a második legfontosabb szempont.

“Az iskolakezdéshez szükséges műszaki jellegű cikkek kiválasztásnál fontos hangsúlyozni, hogy az ár mint választási szempont már nem minden esetben csak az olcsóságot jelenti, sokkal inkább a megfelelőnek vélt ár-érték arányt nézik a vásárlók. A termékek használhatóságát figyelembe véve a szülők hosszabb távú (2-3 éves) befektetésben gondolkodnak, ezért ilyenkor a termék minőségi jellemzőit is szem előtt tartva hajlandóak magasabb összeget áldozni ezekre a kiadásokra.” – hangsúlyozza Hunyady László, az Euronics Műszaki Áruházlánc marketing és értékesítési igazgatója.

Az Euronics és a GKI felméréséből kirajzolódó eredmény is ez utóbbi szempontot igazolja, hiszen akik nem vásároltak elektronikai cikket, többnyire azzal indokolják döntésüket, hogy a céloknak a jelenlegi eszközeik is teljesen megfelelnek.

Hunyady László kiemelte, hogy az Euronics statisztikái szerint az iskolakezdés időszakában az éves átlaghoz képest érezhetően jobban a zsebükbe nyúlnak a háztartások: ez a mobiltelefonok esetében akár 10%-os ár-többletet is jelenthet. A hardver típusa és a garancia ideje mellett az eszközök mérete is közepesen fontos választási szempont: “Míg az okostelefonok esetében egyértelműen a – lehetőségekhez képest – kisebb méretet preferálják a szülők (5,0”-5,5”), addig a laptopok tekintetében nincs éles különbség a kisebb (14,1”-15,6”) és a közepes méretű (16”-17,3”) termékek népszerűsége között” – összegzi a vásárlói preferenciákat Hunyady László.

Ha kell a tanuláshoz a műszaki cikk, megdrágul az iskolakezdés

Műszaki cikkek kapcsán, az alsós gyermekek iskolakezdésére, a szülők átlagosan 25 ezer forint körüli összeget szántak. Ez az összeg az egyszerűbb készülékek beszerzését fedezi.

A felsősök esetében ezek a tételek már érezhetően magasabb kiadással járnak. A jellemzően okostelefont lefedő vásárlások átlagosan 66-70 ezer forinttal növelték az érintettek kiadásait.

Középiskolában a telefon mellett már egyértelműen megjelenik a számítógép iránti igény is, illetve gyakoriak a monitor és nyomtató beszerzések is. Ezek összességében átlagosan 72-75 ezer forinttal emelik a tanévkezdéshez kapcsolódó költségeket.

A felsőoktatásban tanulók esetében ilyenkor leginkább a laptop és az otthoni nyomtató beszerzése a leggyakoribb, átlagosan 115-120 ezer forintos költséggel emelve a háztartás terheit.

Szeretünk neten vásárolni, de a műszaki áruházláncok szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen

A GKI lakossági mérései szerint bár a műszaki cikkek tekintetében az online vásárlás súlya kimagasló (2017-ben már meghaladta a 14%-ot), az iskolakezdéshez szükséges eszközöket többségében még mindig leginkább valamelyik nagy elektronikai áruházban szerzik be a háztartások (69%).

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
4IG 625 (0,81 ) AKKO Invest 460 (-0,86 ) ANY 1225 (-1,21 ) APPENINN 348 (-0,57 ) AutoWallis 79 (0,38 ) BIF 300 (-0,66 ) CIGPANNONIA 176 (-2,22 ) CyBERG 1120 (-6,67 ) DELTA 98 (-0,41 ) EHEP 2600 (-0,76 ) ENEFI 311 (-1,11 ) FORRAS/OE 1120 (3,70 ) FUTURAQUA 69 (-1,72 ) GSPARK 3250 (1,88 ) Gloster 2496 (4,00 ) KULCSSOFT 1520 (-3,49 ) MOL 1871 (0,27 ) MTELEKOM 383 (0,52 ) NORDTELEKOM 29 (-2,68 ) NUTEX 30 (-0,66 ) OPUS 253 (0,20 ) OTP 10880 (-0,37 ) OTT1 198 (-1,00 ) PANNERGY 610 (-2,24 ) RICHTER 6700 (0,07 ) SET Group 71 (-0,14 ) TAKAREK 484 (-1,22 ) WABERERS 884 (-2,86 ) ZWACK 16750 (0,30 )