-->

Válogatnak a befektetők az alapok között

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 91 milliárd forinttal, 1,9 százalékkal nőtt februárban, alapvetően az új befektetéseknek köszönhetően - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán.

Nem egységes a kép

A kezelt vagyon alakulása nem mutat egységes képet, mivel a részvény, az ingatlan és a zártkörű alapoknál kisebb-nagyobb csökkenés tapasztalható. A kötvény, az abszolút hozamú és a vegyes alapokba jelentős volt tőkebeáramlás, viszont a likviditási, az ingatlan és a zártkörű alapok esetében már kisebb tőkekiáramlást lehetett tapasztalni. Ebben a hónapban összességében 77 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a már említett három kategóriába.

Februárban végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 4876 milliárd forintot kezeltek a befektetési alapokban. A vagyongyarapodást tekintve ismét kimagaslóan növekedtek az abszolút hozamú és a vegyes alapok, de a kötvényalapok vagyona is bővült. A BAMOSZ összeállítása szerint a nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adják az összvagyon többségét, 66 százalékát. Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,3 százalékkal csökkent, ami érthető, hiszen a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben.

Válogatnak a befektetők

A tőkebeáramlás képe eltérő, hiszen amíg a likviditási alapokból kiáramlott 10 milliárd forint, addig az egyéb pénzpiaci alapokba 3 milliárd áramlott be, így összességében a pénzpiaci alapokból 7 milliárd forint áramlott ki. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű kötvényalapokat keresik a befektetők. Februárban a tőkebeáramlás 40 milliárd forintot ért el, amely a legnagyobb a kategóriák között, és ami szinte kizárólag a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás 4,7 százalék volt ebben a kategóriában.

A részvényalapokból 6 milliárdnyi tőke távozott, amit azonban a hozamok némileg ellensúlyozni tudtak, így a részvényalapok vagyona csak 0,6 százalékkal mérséklődött.

Az abszolút hozamú a kedvenc

A tőkevédett alapokba 6 milliárd forintnyi tőke áramlott be, és a hozamokkal együtt ez 2,3 százalékos vagyongyarapodást eredményezett. Az abszolút hozamú alapokat ismét jellemezte a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés idén februárban. A tőkebeáramlás 37 milliárd forintot tett ki, ami a második legnagyobb az év második hónapjában. A kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 7 százalékot ért el.

Az ingatlanalapok februári teljesítményére egy átalakulás nyomja rá a bélyegét. Az egyik BAMOSZ tag nyilvános alapja zártkörűvé alakult és gyakorlatilag ez vezetett a 8,6 milliárdos tőkekiáramláshoz. A tőkekiáramlás és a hozam együttesen 3,7 százalékos negatív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 20,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamokkal együtt a vagyon 7,2 százalékkal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. Az árupiaci alapokból 61 millió forintnyi tőke távozott. A hozamok ezt ellensúlyozni tudták, így a nettó eszközérték 0,9 százalékkal növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlást lehetett megfigyelni 6,8 milliárd forint értékben.

Ezt olvasta már?

Figyelj, hová teszed a pénzed, hogy jól fialjon! »