Van igény a kockázati tőkére Magyarországon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 2015-ben összesen 36 tranzakciót hajtott végre. Az ötödik éve működő alap már 85 hazai kis- és középvállalkozásba fektetett be összesen több mint 11 milliárd forintot - derült ki a szervezet mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Sikeres évek

Ezzel a befektetésszámmal az alap a hazai tőkebefektetői piac legaktívabb tagja volt az elmúlt években - mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. 2015 harmadik negyedévében a befektetések több mint felét, több mint 900 millió forint értékben hajtottak végre. A Széchenyi Tőkealap 2015-ben több mint 4 milliárd forint értékben összesen 36 ügyletet hajtott végre, ezek közül 28 volt új befektetés. 

Az SZTA a befektetésekben termék centrikus, míg a többi befektető a szolgáltatásokat részesíti előnyben. Már 13 lezárt exitről számoltak be, ennek jó része idő előtti volt, tehát nem töltötték ki az átlagos ötéves befektetési ciklust. Az exitek közül kilenc teljes megtérüléssel és hozammal teljesült, három pedig 20 százalék feletti, tehát extra hozamot teljesített. A 4 fennmaradó exitből kettőnél a tőkét lehetett visszaszerezni, míg két esetben lesz ugyan tőkevesztés, de nem teljes.

A hazai kis- és középvállalkozások évről évre több tőkeforrást igényeltek az SZTA-tól, ami azt jelenti, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére is egyre többen választanák a kockázati tőkét mint külső finanszírozási forrást. Öt év alatt összesen 75 milliárd forint értékű tőkeforrásra érkezett érdemi megkeresés, ami több mint hatszorosa a kihelyezhető keretösszegnek. Ebből több mint 20 milliárd forintnyi tőkeigény csak 2015-ben érkezett, miközben a teljes, mintegy 12 milliárd forint kihelyezhető forrást az Alap öt év alatt fektetheti be. Az átlagos tőkeigény az évek során némiképp emelkedett, tavaly 134 millió forint volt.

Sok a hozadéka

Az SZTA tevékenysége számos pozitív makrogazdasági hatást is eredményez. A portfóliócégek több mint háromnegyede végez valamilyen innovációs tevékenységet, és több mint a fele exportál külföldi piacokra. Az uniós források társbefektetési konstrukcióban való felhasználása a hazai magántőkét is jelentősen megmozgatta. Az SZTA 11 milliárd forintnyi befektetéséhez több mint 4,3 milliárd forint összegű privát forrás társult, amely meghaladja az Alap által kihelyezett források összegének 37 százalékát.

Az SZTA befektetéseinek jelentős hatása van a foglalkoztatottságra is, a döntések közvetlenül összesen több mint 3000 munkahelyet érintenek országszerte. Az Alap valamennyi magyarországi régióban közel jár a mintegy 1,7 milliárd forintos befektethető tőke kihelyezéséhez, és még több ügylet áll folyósítás, illetve döntés előtt. Az exitekből visszaforgó tőke az adott régióban használható fel újra. Jelenleg ez az összeg megközelíti az egymilliárd forintot.

Ezt olvasta már?

Félmilliárdos befektetői pénzt menekített meg a jegybank »