Véget értek a bíborosi tanácskozások

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Lezárultak a bíborosi testület március 4. óta tartó vatikáni tanácskozásai - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki hétfői sajtótájékoztatóján a kedden kezdődő konklávé részleteit is ismertette.

Hét napon át vitatták meg egymással az egyház kérdéseit és készültek fel a pápaválasztásra a bíborosi testület tagjai. A nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó és az idősebb nem pápaválasztó bíborosok közül összesen 161-en szólaltak fel - mondta el Lombardi.

A szóvivő közölte, hogy hétfőn a pápai kamarás Tarcisio Bertone, volt szentszéki államtitkár az Ior vatikáni bankról ismertetett jelentést. A bankot felügyelő bíborosi bizottság elnökeként Bertone kiemelte a Vatikán együttműködési szándékát az Ior átláthatóságát szorgalmazó Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottságával (Moneyval).

A legutolsó bíborosi tanácskozás témái között szerepeltek a "jövendőbeli pápával szembeni elvárások is" - közölte Lombardi.

A szóvivő az újságíróknak a konklávé menetét részletezte. Elmondta, hogy a konklávé körül tevékenykedő vatikáni személyzet hétfő délutáni eskütételén 90 személy fogad titoktartást a ceremóniamestertől a szakácsokig.

A pápaválasztásért tartandó kedd délelőtti szentmise koncelebrálásában az egész bíborosi testület részt vesz, nem csak a pápaválasztók. A liturgia szövege olasz és angol nyelven a Vatikán honlapján már megjelent.

Közölték a Sixtus-kápolnába bevonuló pápaválasztó bíborosok által elmondott és énekelt imákat is a titoktartási eskü latin nyelvű szövegével együtt. A bíborosok a Sixtus-kápolna közepén felállított olvasónál tesznek esküt az ezen kinyitott Evangélium előtt. A Sixtus-kápolnában egymás mellett ülő bíborosok mindegyike előtt ott lesz a pápaválasztás előírásait tartalmazó Ordo Rituum Conclavis és az Universi Dominici Gregis, az 1996-os apostoli rendelkezés szövegét tartalmazó könyvecske.

"A bíborosok első szavazása ritkán eredményes, kedd délután fekete füst várható" - mondta Lombardi emlékeztetve arra, hogy a 2005-ös konklávé első estéjén a füst 20 óra után pár perccel szállt fel.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy amikor egy bíboros megkapja a kétharmados többséget, először megkérdezik tőle, hogy vállalja-e a feladatot, és csak az igen válasz után égetik el a szavazócédulákat, majd felszáll a fehér füst.

Lombardi hozzátette, hogy a Szent Péter bazilika lodzsáján való bemutatkozásakor az új pápa Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra. A lodzsát már bíborba vonták. "Az új pápa beiktatási szentmiséje nem feltétlenül kell, hogy ünnepnapra essen, lehet munkanap is" - mondta Lombardi.

A Vatikánba több mint 5600 újságíró akkreditáltatta magát. Eddig egyedül az olasz Gianluigi Nuzzi nem kapott akkreditációt, aki tavaly a bizalmas vatikáni dokumentumok közlésével kirobbantotta a Vatileaks-botrányt.