Végveszélyben a püspökfürdői tündérrózsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A termálvízforrás elapadása miatt végveszély fenyegeti a Nagyvárad melletti Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát, a bordás homorcsa csigafajt és a Racovita-kele halfajt - írja pénteki számában az erdélyi Krónika napilap.

A Krónika riportja szerint a környéken végzett - többnyire illegális - fúrások következtében egyhektárosról tíz négyzetméteresre zsugorodott az a védett tó, amelyet a termálvizes Pece-patak táplált vízzel. A hatóságok szeptember óta tűzoltótömlővel próbálják pótolni a szomszédos strand forrásáról a termálvizet, de a szakemberek szerint csekély az esélye a ritka élőhely megmentésének.

Amint a Krónika írja, a termáltóban a világon egyedül őshonos növény természetes körülmények között a hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus forma thermalis), a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű csigafaj és a Racovita-kele (Scardinius Racovitzai) elnevezésű halfaj.

"Egy minimális populáció talán megmaradhat belőlük, de a védett élőhely valószínűleg már most helyrehozhatatlan károkat szenvedett" - jelentette ki a lapnak Venczel Márton biológus, a Körösvidéki Múzeum tudományos munkatársa. Ha természetes élőhelyükről a felsorolt fajok kipusztulnak, a tündérrózsából a szomszédos Félixfürdő mesterséges tavaiban marad fenn néhány, emellett a halfaj 25 és a csigafaj 20 példányát a Körösvidéki Múzeumban őrzik akváriumban. Ennyi marad fenn belőlük az egész világon.

A szakemberek a körülmények megváltozását annak tulajdonítják, hogy Püspökfürdőn, Félixfürdőn és Nagyváradon is számos szálloda és panzió végzett - sok esetben illegális - fúrásokat, hogy a medencéit és a fűtési rendszerét termálvízzel működtesse, a föld alatti termálvízlelőhely kapacitása pedig véges.

Venczel Márton szerint a tűzoltótömlős vízpótlás legfeljebb arra jó, hogy esélyt ad a csigáknak és a halaknak, illetve a tündérrózsa magvainak arra, hogy átvészeljék a telet. Hogy ez sikerül-e, csak tavasszal derül ki. Ha a telet túléli a populáció egy kis része, a biológus szerint jövőre saját termálvízkutat kell fúrni a tó számára.

Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem áll helyre a vízszint, akár egy éven át leállítják a további fúrások engedélyezését.

Ezt olvasta már?

19 százalékkal csökkent a román export »