Vértezzük fel magunkat az influenzaszezonra!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Mi jut eszünkbe az őszi-téli időszakról? Elsőre talán az egyre rövidebb nappalok és a hirtelen esősre, ködösre és hidegre váltó időjárás. A fagyos szélnek és az alacsony Celsius-foknak pedig mintegy természetes velejárója a meghűlés és a légúti fertőzés. A megelőzés fontosságáról és az immunrendszer megerősítéséről órákig lehetne beszélni, azonban ha már megtörtént a baj, kénytelenek vagyunk  a gyógyszertárak kínálatához fordulni segítségért. Egy antibiotikum-kúra vagy egy vitaminbomba viszont nem olcsó, hát ha még egy egész családot kell kigyógyítani a megfázásból. Mit tehetünk ilyenkor? Éljünk az egészségpénztári tagság előnyeivel!

Jól jöhet az influenzaszezonban

Ha egészségpénztári tagok vagyunk, nem kell annyira tartani a betegségekkel járó váratlan kiadásoktól. A számlánkra - akár a munkáltatónk által, akár egyénileg - befizetett összeg egyfajta előtakarékosságnak tekinthető, amelyhez hozzá tudunk nyúlni, amikor szükségünk van rá. 

Érthető, ha szeretnénk legalább anyagilag könnyebbé tenni a lábadozást. Hatványozottan igaz ez a kisgyermekes családokra, ahol a bölcsődébe vagy óvodába járó csemeték minden héten új betegséget visznek haza. 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) és az NRC Marketingkutató közös kutatásának napokban publikált eredményeiből jól látszik, hogy a pénztári tagok döntő többségének a gyógyszertári számlák fedezése a legfontosabb motiváló erő az egészségpénztári számla nyitására. Az OTP Egészségpénztár pedig arról számolt be, hogy 2017 második negyedévben az 1 milliárd forintot is meghaladta a gyógyszervásárlások összege, amely a 3 hónap teljes forgalmának majdnem fele.

Nem csak a gyógyszertárban hasznos

Ezzel azonban még nem látjuk a teljes képet az egészségpénztár, és a hozzá tartozó egészségkártya nyújtotta lehetőségről. A gyógyszereken és vitaminokon kívül gyógyászati segédeszközök és speciális szolgáltatások - például gyógytorna, gyógymasszázs és gyógyászati célú üdülés - költségeit is fedezhetjük. Emellett a magán rendelésekre, műtétekre és családtagjaink egészségügyi ellátására is fordíthatjuk a megtakarításunkat. 

Itt viszont még mindig nincs vége a sornak: gyógytea, kontaktlencse, szemüveg, de még baba- és gyermekápolási cikkek - például tápszer vagy pelenka - megvásárlására is használhatjuk egészségkártyánkat.

Forrás: pixabay

Egyes szolgáltatók pedig további extrákat is kínálnak, a Prémium Egészségpénztár Családi Kasszájával például a CSED, GYED, GYES és GYET alatt kiegészíthetjük jövedelmünket, sőt, ezzel a lehetőséggel még az iskolakezdés anyagi terhei is könnyebbek lehetnek: a konstrukció segítségével a tanszerek, a ruházat, a költségtérítéses oktatás, valamint a kollégium költségeit is lefaraghatjuk.

Kinek ajánljuk?
Az egészségpénztárba bárki beléphet, aki adózott jövedelemmel rendelkezik. Egyes szolgáltatóknál viszonylag alacsony, havi 2-3 ezer forintos minimum befizetés az “elvárás”, így nem terheli meg jelentősen a családi kasszát. Az egészségpénztári kártya pedig kényelmes, gyors és egyszerű megoldást kínál. Főként azoknak ajánlott, akik rendszeresen gyógyszert szednek, kontaktlencsét vagy szemüveget használnak, nagy összegű egészségügyi kezelés előtt állnak, megelőzés céljából fontosnak tartják a vitaminpótlást és a gyakori szűrővizsgálatokat, gyermeket várnak/nevelnek, vagy idős szüleiket támogatják.

Tovább is van, mondjuk még?

A legjobb részt a végére hagytuk: az önkéntes egészségpénztárnak a legnagyobb előnye abban rejlik, hogy egyéni befizetések esetén a személyi jövedelemadónk bevallása során kérvényezhetjük, hogy az egészségszámlánkra utalt éves összeg egy meghatározott részével kiegészítsék megtakarításunkat. Ennek egy feltétele van: ne legyen tartozásunk az adóhatóság felé.

Az adójóváírás mértéke az általunk - az adott évben - befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 150 ezer forint. A támogatás felső határát azonban nem könnyű elérni: ahhoz, hogy az éves befizetésünk 20 százaléka 150 ezer forint legyen, ahhoz 750 ezer forintot kell az egészségpénztári számlánkra utalni, ami havi 62 500 forintos ráfordítást jelent. Azonban már havi 5 ezer forinttal is 12 ezer forintos jóváírást tudunk igényelni, tehát kisebb összegekben gondolkodva is jövedelmező lehet a tagság.

Viszont akkor sem érezhetjük “kidobott pénznek” a havi befizetéseket, ha hónapokig nem használjuk fel a megtakarításunkat, a számlán elhelyezett összeg ugyanis kamatozik. Emellett az is nagy előnye, hogy nem csak a tulajdonos, hanem közeli hozzátartozói is használhatják az egészségkártyát és a hozzá tartozó szolgáltatásokat.

Pénzünk biztonságát és a pénztárak rendszeres felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank garantálja.

Ezt olvasta már?

Nehezebb lesz gyógyszert hamisítani »

4IG 2040 (-0,97 ) ANY 1355 (1,12 ) APPENINN 538 (-1,28 ) AutoWallis 177 (-3,80 ) CIGPANNONIA 413 (0,24 ) ENEFI 238 (1,71 ) ESTMEDIA 87 (-2,90 ) FUTURAQUA 45 (1,58 ) KONZUM 231 (7,44 ) MOL 3280 (-0,24 ) NORDTELEKOM 38 (0,26 ) OPUS 440 (0,80 ) ORMESTER 1270 (-0,78 ) OTP 11550 (1,32 ) OTT1 199 (-0,25 ) PLOTINUS 27000 (-12,90 ) RABA 1255 (0,40 ) RICHTER 5470 (0,27 ) WABERERS 1900 (3,83 ) ZWACK 17100 (-0,58 )