Világhódító úton a magyar energiatárolás

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

India után Szaúd-Arábiában is hódíthatnak a magyar energiatárolási rendszerek. A Víz Világtalálkozón Budapesten járt szaúdi küldöttség Farkas Gáborral, az IntelliStore rendszert forgalmazó EPH cég tulajdonosával tárgyalt egy az arab országokban közösen létrehozandó cégről és ottani beruházásokról, tájékoztatott a cég.

Magyar megoldás Szaúd-Arábiában

Konzorcium alakítására tett javaslatot Yasser Yehya Kashkas, Szaúd-Arábia egyik legnagyobb cégcsoportjának vezérigazgatója. A Saudi United Alliance Co. (SUAC) Group vezetője a magyar Energen Power Hungary (EPH) céggel kíván együttműködni az energiatárolás területén. A magyar fejlesztésű és csúcstechnológiát képviselő IntelliStore energiatárolási rendszer alkalmazására számos lehetőséget látnak a szaúdi üzletemberek.

A világ egyik legjelentősebb olajkitermelő országa ugyanis a közelmúltban egy 2030-ig tartó gazdaságfejlesztési programot fogadott el – és ebben kiemelkedő szerepet szánnak az energia hatékony tárolásának is. E terv része olyan globális tudásközpont létrehozása, amely a környező arab országokkal közösen végez kutatásokat és fejlesztéseket.

Ebben is szerepe lehet az IntelliStore rendszereket forgalmazó EPH cégnek – s nem csupán az energiaszektorban. Farkas Gábor, az EPH tulajdonos-vezetője szerint a vízgazdálkodásban és víztisztításban elért magyarországi eredmények hasznosítására is lehetőség nyílik.

Például...

Példaként hozta fel, hogy Szaúd-Arábiában most épül 7,6 milliárd dolláros befektetéssel a világ legnagyobb tengervíz-sótalanító üzeme. A hatalmas országban már most is évi egymilliárd köbméter tengervizet sótalanítanak, de a felhasznált víz visszaforgatása és tisztítása még nem megoldott. Ebben is szerepet játszhatnak a magyar fejlesztések, amelyek a korszerű energiatárolási rendszerekkel összekapcsolva a sivatagi településeken jelenthetnek megoldást.

Farkas Gábor kiemelte, hogy saját szabadalmaik és know-howjuk mellett egy szlovákiai magyar feltaláló megoldását és a Fővárosi Csatornázási Művek szakmai tudását is integrálnák az együttműködésbe.

Alig több mint egy hét alatt ez már a második jelentős lépés az IntelliStore berendezések világpiaci bevezetésére. Az elmúlt héten India egyik legjelentősebb ipari csoportjának, a Hinduja Groupnak a feje tárgyalt Budapesten – szintén e rendszerek ottani alkalmazásáról. Indiában is égető probléma a vízellátás és ezen belül a víztisztítás energiaigényének kielégítése, az energiarendszer és a vízellátás gondjainak megoldása.

A világ második legnépesebb országában még most is sok olyan terület van, ahol nincs kiépített energiarendszer. E térségek ellátásában komoly szerepet játszhat a magyar mérnökök által kifejlesztett, csúcstechnológiát képviselő energiatárolási megoldás.

Ezt olvasta már?

Feltételekkel működhetnek tovább az atomerőművek »